Ministerstvo vnútra začalo s výrobou nových EČV. Vodiči ich však nedostanú automaticky

ta3
23.1.2023 16:21

V Banskej Bystrici sa už vo veľkom vyrábajú tabuľky s novými evidenčnými číslami. Rezort vnútra ich zabezpečuje vo vlastnej réžii. Vodiči ich ale zatiaľ automaticky nedostanú, lebo musia minúť staré zásoby. Ak však o nové výslovne požiadajú, policajti ich kuriérom doručia.

Tabuľky s novými evidenčnými číslami vyrába ministerstvo vnútra vo svojich automobilových opravovniach v Banskej Bystrici. K súčasným štyrom zamestnancom má pribudnúť aj piaty. Na výrobnej linke dokážu vytvoriť za hodinu skoro tisíc tabuliek. 

Rezort tvrdí, že takto bude platiť o štvrtinu menej a bude mať aj dosah na riadenie. "Predpokladáme, že štát týmto krokom ušetrí za štyri roky 4,8 milióna eur. Je to výrazná úspora voči externému dodávateľovi externých tabuliek," uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Hoci sa už nové tabuľky distribuujú na jednotlivé dopravné inšpektoráty, vodiči ich nedostanú automaticky. Na skladoch totiž majú ešte staré zásoby, ktoré by mali vydržať dva až tri mesiace. Ak by však niekto vyslovene chcel mať novú tabuľku s novým dizajnom, musí o to požiadať na dopravnom inšpektoráte, následne mu bude zaslaná kuriérom, vysvetlila Eliášová. 

Nové tabuľky majú aj nový dizajn, ktorý sa už ale stretol s vlnou kritiky. Vyčítajú mu nevhodný font písma, malý slovenský znak a veľké prázdne plochy. Dizajn písma a tabuliek vytvorili na Katedre vizuálnej komunikácie VŠVÚ. Predchádzala tomu dôkladná analýza. Museli dodržať zákonný predpis a dbať aj na limity výrobného procesu. "Dôležité je, aby boli jednotlivé znaky navzájom dobre odlíšiteľné, preto majú písmená hranatejšiu konštrukciu a čísla oblú," píše sa v stanovisku VŠVÚ. 

Evidenčné čísla sú po novom viazané na vozidlo, nie na ich majiteľov. Pri kúpe nového auta sa vygeneruje číslo, ktoré na ňom môže ostať do konca životnosti. Autá s novými evidenčnými číslami sa vo väčšom množstve začnú na slovenských cestách objavovať až niekedy na jar. Dovtedy to bude skôr výnimka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok