Irán pokračuje v potláčaní protestov. Ministri EÚ schválili rozšírenie sankcií proti režimu

TA3 ČTK
23.1.2023 15:26

Ministri zahraničia krajín Európskej únie v pondelok schválili rozšírenie sankcií proti iránskemu režimu za jeho brutálne potláčanie protivládnych protestov. Oznámilo to švédske predsedníctvo Rady EÚ.

Irán pokračuje v potláčaní protestov. Ministri EÚ schválili rozšírenie sankcií proti režimu
TASR/AP

Podľa diplomatických zdrojov by na sankčný zoznam za porušovanie ľudských práv v krajine mali pribudnúť zhruba tri desiatky ľudí a tiež niektoré právne subjekty. Novú sadu sankcií proti blízkovýchodnej krajine oznámila aj Británia.

Európsky blok prijal nové protiiránske sankcie v reakcii na pokračujúce tvrdé zásahy proti protestom, v dôsledku ktorých za posledné mesiace prišlo o život vyše 500 ľudí, zatknutých ich bolo okolo 19-tisíc. Blízkovýchodnú krajinu od jesene zmieta jedna z najväčších vĺn nepokojov od islamskej revolúcie z roku 1979. Vyvolala ju smrť mladej ženy, ktorú predtým zadržala mravnostná polícia kvôli údajne nedostatočne zakrytým vlasom.

"Ministri schválili nový balík sankcií cielených na tých, ktorí stoja za represiami. EÚ rázne odsudzuje brutálne a neprimerané používanie sily zo strany iránskych orgánov proti pokojným protestom," uviedlo švédske predsedníctvo na twitteri bez bližších podrobností o menách novo zaradených na zoznam. 

Únia už od jesenného zavedenia sankcií rozšírila ich pôsobnosť trikrát o niekoľko desiatok mien, teraz je na zozname približne stovka ľudí či subjektov. EÚ zároveň v októbri zaviedla sankcie za iránske dodávky dronov Rusku, tých sa ale pondelkové rozšírenie netýka.

Kvôli násiliu, ktoré sprevádza zásahy proti demonštrantom, v pondelok nové opatrenia voči Iránu oznámil aj britský minister zahraničia James Cleverly. Odsúdil aj nedávnu popravu Alíreza Akbarího, muža s britským a iránskym občianstvom, ktorého iránske úrady obvinili zo špionáže. Londýn na sankčný zoznam umiestnil okrem iného veliteľa iránskych pozemných síl Kjúmarsa Hajdarího či predstaviteľa revolučných gárd a polovojenských provládnych milícií Basídž.

"Sankcionovaní - od predstaviteľov justície, ktorí využívajú trest smrti na politické ciele, až po zločincov, ktorí bijú demonštrantov v uliciach - stoja v centre brutálnych režimových represií voči iránskemu ľudu," uviedol Cleverly.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok