Koniec septembra je najhorší možný termín predčasných volieb, myslí si ústavný právnik Radoslav Procházka

ta3 TASR
23.1.2023 14:14

Koniec septembra považuje ústavný právnik a bývalý politik Radoslav Procházka za najhorší možný termín predčasných parlamentných volieb. Nová vláda bude v tomto prípade podľa jeho slov menovaná krátko po tom, ako tá odchádzajúca predloží vlastný návrh zákona o štátnom rozpočte.

Koniec septembra je najhorší možný termín predčasných volieb, myslí si ústavný právnik Radoslav Procházka
TASR - Martin Baumann

Zákon o štátnom rozpočte považuje Procházka za najdôležitejší zákon roka. "Zároveň som na odklad volieb o tri až štyri mesiace v porovnaní s dostupným termínom nepočul jediný zrozumiteľný dôvod," doplnil.

Ústavný právnik Peter Kresák považuje dátum 30. september za veľmi neskorý, najmä vzhľadom na skutočnosť, že umožní odvolanej vláde s výrazne obmedzenými ústavnými kompetenciami fungovať takmer desať mesiacov bez dôvery zákonodarného zboru.

"Ide o veľmi neštandardnú situáciu, ktorá podľa môjho názoru neprispeje k stabilizácii ústavného systému a vzhľadom na dĺžku trvania takejto vlády môže priniesť aj viaceré problémy, ktorých riešenie si možno vyžiada ďalší zásah do ústavného textu," povedal Kresák, ktorý pôsobí v mimoparlamentnej strane Dobrá voľba a Umiernení.

Bývalé koaličné strany sa dohodli, že predčasné voľby budú 30. septembra. Dohodu tiež našli na texte zmeny Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátenie volebného obdobia parlamentu by malo byť možné prijatím uznesenia, na čo bude potrebných 90 hlasov poslancov. Opozícia žiada voľby v skoršom termíne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok