Vkladali doň žabu, dá sa z neho vyrobiť plast: 10 zaujímavostí o mlieku, ktoré ste nevedeli

TA3/zm
30.1.2023 16:00

Vedeli ste, že mlieko bolo kedysi jedlom bohov? Aj dnes je oficiálnym nápojom až v 21 krajinách. Patrí medzi nutrične najbohatšie potraviny na svete, pritom sa dá z neho vyrobiť plast! A má aj vlastný sviatok.

Vkladali doň žabu, dá sa z neho vyrobiť plast: 10 zaujímavostí o mlieku, ktoré ste nevedeli
Pexels

O mlieku toho vieme veľa, ale určite nie všetko. Týchto 10 zaujímavosti vás možno prekvapí alebo pobaví.

1. Deň mlieka

Vedeli ste, že mlieko má svoj oficiálny sviatok? Medzinárodným dňom tohto obľúbeného nápoja je 15. máj. Sprevádza nás od detstva a je dokonca vedecky dokázané, že deti, ktoré pijú mlieko pravidelne, narastú vyššie. Zároveň o mlieku ako o potravine platí, že jedinou na svete, ktorá poskytuje všetky živiny potrebné na prežitie.

2. Začalo to v Keni

Hoci všetci vieme, kde sa mlieko zobralo, len málokto tuší, kde vznikol nápad piť ho. Približne pred 12 tisíc rokmi v Keni po prvýkrát napadlo domorodcom, že ak je materské mlieko dobré pre deti, mali by vyskúšať tento nápoj aj živočíšneho pôvodu. V tom čase už boli kozy a kravy domestifikované, takže obyvatelia čierneho kontinentu vyskúšali ich mlieko a... A nedopadlo to dobre, v tom čase ho človek nedokázal stráviť, ale vznikol z toho syr, z ktorého nebolo ľuďom zle.  

3. Oficiálny nápoj

Mlieko je oficiálnym nápojom až v 21 amerických štátoch. Čo sa týka svetovej produkcie, aj sa ho najviac vyrobí v Amerike, konkrétne v Kalifornii. No v spotrebe za veľkou mlákou zaostávajú, pretože najviac mlieka sa vypije vo Fínsku.

Mlieko Pexels

4. Mliečny plast

Je neuveriteľné, že z tak zdravej potraviny, akou mlieko bez pochýb je, sa dá vyrobiť plast. A keďže je z živočíšneho pôvodu, tak má niekoľko superlatívov. Takýto plast je biologicky odbúrateľný, nehorľavý a dokonca nerozpustný vo vode.

5. Nielen kravské a kozie

Kým u nás sa najčastejšie pije kravské a kozie mlieko, vo svete poznajú oveľa viac druhov vhodných na konzumáciu. Napríklad aj mlieko ťavie, oslie, konské, sobie či losie. Zaujímavé je aj veľrybie mlieko, ktoré je všetko, len nie tekuté. Obsahuje totiž až 50 % tuku, takže by sa dalo prirovnať skôr k paste ako k nápoju. Pre porovnanie, ľudské mlieko má len 4 % tuku.

6. Kravy vyhrávajú

Zvierat, ktoré dávajú mlieko, je teda neúrekom, no faktom ostáva, že kravské mlieko tvorí až 90 % celosvetovej výroby mlieka. Chovatelia dokonca prišli na to, že ak má kravička meno, produkuje ho ešte viac. Presnejšie o 258 litrov ročne viac ako kravské kolegyne, ktoré nikto nepomenoval.

7. Dĺžka trávenia

Hoci je u nás najpopulárnejšie kravské mlieko, organizmu trvá jeho trávenie približne hodinu. Z tohto pohľadu je kozie mlieko lepšia voľba, pretože sa s ním telo pasuje len 20 minút. Schopnosť tráviť mlieko však nie je bežná. Najlepšie to dokážu Európania, kdežto až 90% Ázijčanov má intoleranciu na laktózu.  

Mlieko pre krásu Pexels

8. Mlieko pre krásu

V minulosti sa mlieko nevyužívalo len na vnútorné, ale aj na vonkajšie použitie. Jeho vplyv na zdravie a krásu pokožky poznala aj Kleopatra, ktorá sa pravidelne kúpala v kozom mlieku. Aj druhá manželka rímskeho cisára Nera chovala päťsto somárov, aby sa mohla v mlieku máčať.  

9. Žaba v mlieku

V minulosti sa k udržaniu čerstvého mlieka využívali žaby! Najmä Rusi sa kedysi snažili zabrániť skysnutiu mlieka tým spôsobom, že do nádoby s ním vložili aj žabu. Keď vedci tento trik skúmali v laboratóriu, objavili množstvo nových antibiotických substancií.   

10. Chudnutie a cvičenie

Mlieko je podľa odborníkov ideálny nápoj pred aj po cvičení. Netreba sa ho báť. Dokonca, ľudia, ktorí pijú plnotučné mlieko, bývajú podľa prieskumov chudší ako tí, čo pijú nízkotučné mlieko.

Témy: mlieko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok