Poznáte kyselinu salicylovú? Pomôže vám v boji s akné a čiernymi bodkami

TA3/zm
30.1.2023 08:00

Ak máte problematickú alebo mastnú pleť, je pre vás ako stvorená. Kyselina salicylová zatočí s viacerými pleťovými problémami a rozhodne by ste ju mali zaradiť do svojej beauty rutiny.

Poznáte kyselinu salicylovú? Pomôže vám v boji s akné a čiernymi bodkami
Pexels

Kyselina salicylová je exfoliant – odstraňuje odumreté kožné bunky, zmierňuje jazvičky po akné, reguluje tvorbu kožného mazu a dokáže uvoľniť upchaté póry a predísť tak tvorbe čiernych bodiek.

Čo je kyselina salicylová

Aj keď slovo kyselina môže vyvolávať v kontexte s pleťou agresívny dojem, ide o prírodnú látku. Získava sa z kôry stromov, najčastejšie z vŕby alebo brezy. Druhou možnosťou, ktorá sa rovnako využíva v kozmetickom priemysle, je synteticky vyrobená kyselina salicylová. Obe zaraďujeme medzi BHA, teda beta – hydroxy kyseliny. Konečná podoba kyseliny salicylovej je biely kryštalický prášok.

Báť sa netreba ani jednej, bez ohľadu na pôvod ide o koncentráciu, ktorú daná kozmetika obsahuje. V nižších dávkach sa objavuje najmä v kozmetike na vyhladenie pleti. Vo vyššej koncentrácii slúži na exfoliáciu.

Účinky kyseliny

Kyselina salicylová odstraňuje odumreté kožné bunky a pomáha tak čistiť pleť. Dokáže si dokonca poradiť aj s jazvičkami po akné a uvoľniť upchaté póry, vďaka čomu sa zbavíte čiernych bodiek.  No zázrakom nie je len pre problematickú pleť, ocení ju aj mastná pokožka, keďže reguluje tvorbu kožného mazu. Objaviť by sa mala aj v kozmetickej výbave zrelých žien, keďže zvyšuje tvorbu kolagénu a pomáha zmierniť známky starnutia pleti. Nuž a každá žena, s každým typom pleti, ocení fakt, že kyselina salicylová zjednocuje farebný tón.

Toto nekombinujte

V snahe dopriať pleti komplexnú starostlivosť má väčšina žien niekoľko kozmetických produktov, ktoré používajú súčasne. No kyselina salicylová sa nekamaráti s retinolom a vitamínom C, čo sú ďalšie exfolianty. Ak ich chcete do rutiny začleniť všetky, buď striedajte dni, kedy ich použijete, alebo produkty oddeľte v rámci rannej a večernej starostlivosti o pleť.

Bezpečná koncentrácia kyseliny salicylovej v kozmetike

  • Pleťový krém - 0,5–2 % - používať 1-2x denne
  • Pleťové sérum - 0,5–2 % - používať 1-2x denne
  • Telové mlieko - 1–2 % - používať podľa potreby
  • Mydlo - 1–2 % - používať podľa potreby
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok