Mýty a fakty o celozrnnom pečive: Nie všetko, čo je tmavé, je aj zdravé

TA3/zm
29.1.2023 10:00

Je celozrnné pečivo zdravšie ako biele? Naozaj sa farbí karamelom? A ako rozoznať poctivé celozrnné pečivo od dopekaného a farbeného? Pozrieme sa mýty a fakty o celozrnnom pečive.

Mýty a fakty o celozrnnom pečive: Nie všetko, čo je tmavé, je aj zdravé
Pexels

Existuje niekoľko mýtov o rožkoch či chlebe, ktoré ovplyvňujú váš nákup a možno celkom zbytočne.

Pozor na farbu

Dlhodobo sa hovorí o škodlivosti bieleho pečiva, a tak si mnohí z nás zakorenili v hlave, že čím tmavší chlieb alebo rožky, tým lepšie. Nie každá hnedá farba však u pečiva rovná sa aj zdravé ingrediencie. Obchodníci totiž často do bežného produktu primiešavajú potravinárske farbivo, čo môže znamenať ďalšie kalórie navyše. Nestačí sa teda riadiť len na prvý pohľad, ale ak hľadáte zdravú alternatívu, dajte si tú námahu a prečítajte si zloženie.

Cereálne vs. celozrnné

Okrem farby siahame najčastejšie po celozrnných výrobkoch, no niekedy sa necháme v rýchlosti oklamať, prečítame si, že chlieb je cereálny a máme dojem, že je všetko v poriadku. V skutočnosti však cereálny a celozrnný znamenajú niečo celkom odlišné. Cereálie sú vlastne obilie, a takto označený chlieb je úplne bežný. To je síce v poriadku, ale ak hľadáte zdravšiu verziu, toto nie je ono.

Celozrnné pečivo je vyrábané z múky, na prípravu ktorej šlo celé zrno vrátane vonkajšieho obalu. Je teda oveľa sýtejšia a výživnejšia než klasická biela múka. Z pohľadu skladby jedálnička je celozrnná múka komplexným zdrojom sacharidov, vlákniny či minerálov. Na druhej strane, ak chcete chudnúť, mali by ste vedieť, že takýto výrobok má oveľa viac kalórii ako obyčajný rožok. Vyradiť ho nemusíte, ale jedzte aj celozrnné pečivo s obmedzeniami, nie je totiž diétnejšie, ale zdravšie.

Témy: pečivo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok