Klamstvá tu boli vždy. So zdieľaním statusov sa neponáhľajte. Odborník radí, ako odhaliť hoax

ta3
23.1.2023 11:38

V tendencii veriť konšpiračným teóriám sme majstri. Smutné prvenstvo si udržiavame aj preto, že hoaxy a dezinformácie šíria politici, ktorí majú na ľudí významný vplyv. Ako odhaliť hoax a odlíšiť ho od pravdy? V relácii Raňajky odpovedal odborník na sociálne siete a dezinformácie Jakub Goda.

FCB
TASR/AP

Poznáme aj príklad extrémistických lídrov, ktorí boli odsúdení za verbálne delikty. Vo všeobecnosti to, že niekto hovorí konšpiračné teórie, nie je trestné. Nie je to zvykom ani v iných krajinách.

Prieskumy Inštitútu pre verejné otázky spred 10 rokov ukázali, že je tu podhubie a tendencia veriť, že svet funguje inak a tajná skupina v pozadí ho v skutočnosti ovláda. Extrémnym spôsobom do toho vstupujú sociálne siete, kde sú konšpirácie a dezinformácie mimoriadne populárne.

Ovládli sociálne siete

Slovo hoax zaznieva v poslednom čase viac ako inokedy, pred rokmi akoby ani neexistovali. Je tento nástup taký prudký práve pod vplyvom sociálnych sietí?

Klamstvá existovali odjakživa. To, čo sa zmenilo je ich dostupnosť, rozmanitosť, množstvo a rýchlosť s akou sa šíria. Na internete môžeme mať pocit, že na neho vyskakujú aj keď nechceme. Je to obrovská zmena. Je jednoduché prísť s novou konšpiračnou teóriou alebo dezinformáciou, rozšíriť ju. Niekedy stačí dať silnú emóciu do statusu a šíri sa rýchlosťou svetla. Zásadným spôsobom to mení pravidlá hry. 

Sociálne siete ovplyvnili aj to, ako komunikujú médiá aj politickí lídri. Pred rokom 2018, komunikovali aj tí lídri, ktorí dnes šíria konšpiračné teórie, štandardnejším spôsobom. Keď sa rozpamätáme, v roku 2017 premiér Robert Fico komunikoval inak ako komunikuje dnes. Je tam vidieť koreláciu. Vidno aj to, ako vtedajší predseda parlamentu Andrej Danko komunikoval na sociálnych sieťach. Dovtedy ich prakticky používali len minimálne. Približne v roku 2018 aj tento typ politických lídrov naplno ovládol nástroj sociálnych sietí. Veľmi rýchlo pochopili, čo tam funguje na ich cieľovú skupinu.

Ako rozoznať hoax od pravdivej informácie?

Neponáhľať sa s tým, ak chcem niečo zdieľať a pozrieť sa na viaceré zdroje. Ak človek chce, stále môže použiť viac Google ako Facebook. Môže si pozrieť čo o tom píšu rôzne stránky, ideálne aj zahraničné.

Ďalšia vec - spravidla sa to viaže s nejakým typom emócie. Ak ide o snahu šíriť strach a podnecovať nenávisť, bol by som opatrný. Neznamená to však, že emotívny prejav nemôže byť pravdivý. Ak cítim, že sa zo mňa snaží niekto vytrieskať emócie, tak minimálne spozorniem a pozriem si s časovým odstupom, čo o tom píšu iní.

Celý rozhovor s Jakubom Godom si môžete pozrieť nižšie.

Strana 2 / 2

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok