ROZHOVOR: Ak by koalícii išlo o blaho republiky, voľby by boli v júni, tvrdí politológ

ta3
23.1.2023 11:06

Výsledok referenda nie je takým debaklom opozície, ako to interpretujú niektorí politici. Na druhej strane, účasť nebola prevratná a niektoré strany, ktoré referendum iniciovali, vypustili kampaň. V rozhovore pre ta3 to povedal politológ Radoslav Štefančík.

ROZHOVOR: Ak by koalícii išlo o blaho republiky, voľby by boli v júni, tvrdí politológ
TASR - Martin Baumann

Na blahu ľudu nezáleží

V utorok nás čaká hlasovanie o novele ústavy, na rade je teda parlament. Vieme, že koaliční lídri sa v nedeľu dohodli na termíne predčasných volieb, konkrétne na 30. septembri. Aký je rozdiel v tom, ak by boli voľby v júni a v septembri? Vieme, že opozícia je za skorší júnový termín a koaličné strany za ten septembrový. V čom je ten rozdiel?

Myslím si, že rozdiel je hlavne v straníckych záujmoch. Ide o to, ktorý termín vyhovuje konkrétnym stranám. Viem si predstaviť, že vládni politici chcú vo svojich funkciách zostať čo najdlhšie, a preto sa dohodli na takomto termíne. Na druhej strane, niektorým menším koaličným stranám môže nevyhovovať to, že svoj vznik ohlásili nové mimoparlamentné subjekty a budú vytvárať konkurenčné prostredie týmto stranám. Koalícii vyhovuje septembrový termín aj z toho dôvodu, že niekedy v lete dostanú na účet príspevok za voľby z roku 2020. V niektorých prípadoch môže byť taký, že stranám to môže vykryť náklady na volebnú kampaň.

Takže nejde o blaho republiky a o blaho ľudu?

Určite nejde o blaho republiky, lebo ak by oň išlo, tak by ten termín bol pravdepodobne v máji alebo v júni, a to v kontexte schvaľovania zákona o štátnom rozpočte. Ak budú voľby 30. septembra, tak bude trvať minimálne mesiac, aby sa nová koalícia dohodla na vytvorení vlády. Pokiaľ sa pripraví a schváli štátny rozpočet, tak to môže chvíľu trvať. Takže do roku 2024 pôjdeme zrejme v rozpočtovom provizóriu. To síce nemusí byť až taký veľký problém, ale môže byť vzhľadom na to, v akom období žijeme.

Premiér Eduard Heger v nedeľu v relácii ta3 V politike povedal, že by bolo lepšia, aby do predčasných volieb dovládli oni a nie úradnícka vláda. Tvrdí, že majú legitimitu vládnuť aj napriek tomu, že sú v demisii. Ako to vidíte vy? Čo by bolo lepšie pre krajinu? 

Úradnícka vláda je komplikovaný konštrukt. Každá vláda, bez ohľadu na to, či je úradnícka alebo ju vedie Eduard Heger, potrebuje dôveru v parlamente. Vláda Eduarda Hegera ju nemá, to sa už ukázalo, ale je možné, že sa dokážu dohodnúť s SaS na niektorých podstatných zákonoch.

Začala sa kampaň

Nie je to zvláštne, že padnú, v podstate povalia samých seba, a teraz sa dohadujú a nájdu tú zhodu? 

Budem citovať Borisa Kollára, ktorý povedal, že je to "čistá psychiatria". Bez ohľadu na to, aby som si to ja vymyslel, budem tento výrok používať často, pretože ak sa pozrieme na to, čo všetko povedal Richard Sulík, čo všetko povedali predstavitelia SaS od júla 2022, kedy si dali ultimátum vo vzťahu k Igorovi Matovičovi, zistíme, že tam bolo mnoho rozličných výrokov, ktoré si často protirečili. Raz nechceli predčasné voľby, potom zase chceli, chceli odvolať Igora Matoviča, odvolali Eduarda Hegera. Čistá psychiatria, ako hovorí Boris Kollár. Je potom veľmi ťažké aj interpretovať, o čo im konkrétne ide. Či sa náhodou trochu neprerátali, či im prieskumy verejnej mienky nezaslepili ich racionálny úsudok a či to potom zle nevyhodnotili.

Na otázku, čo nás čaká v najbližších dňoch by ste zrejme odpovedali, že nemáte vešteckú guľu, pretože tu sa situácia mení z hodiny na hodinu, čo platí ráno na obed už neplatí. V nedeľu večer sa ale dohodli, že voľby budú 30. septembra. Hlasovať by sa malo v utorok. Ak by sa novela ústavy odhlasovala, čo nás čaká v najbližších dňoch? 

Keď sa dohodnú na skrátení tohto volebného obdobia, tak sa budú musieť dohodnúť na konkrétnom dátume predčasných volieb. Vyzerá to teda na 30. september. Život pôjde ďalej. Veľmi dôležitá je spolupráca prezidentky vo vzťahu k vláde, pretože tie najdôležitejšie rozhodnutia musia prejsť s jej súhlasom. Viem si predstaviť, že banálne legislatívne normy prejdú aj s podporou opozičných strán. Pre nás je veľmi dôležité, že sa začína predvolebná kampaň. Bude to veľmi hektické, možno to bude špinavé, nebude to pekné a určite to bude veľmi drahé.

Celý rozhovor s Radoslavom Štefančíkom si môžete pozrieť nižšie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok