PR správa

Obchodovanie na burze pre začiatočníkov

24.1.2023 00:00

Obchodovanie na burze môže byť skvelým spôsobom, ako zveladiť svoj majetok, ale pre nováčikov je dôležité pochopiť riziká burzy predtým, ešte než sa do obchodovania naplno pustia.

Obchodovanie na burze pre začiatočníkov
Shutterstock

Jedným z najväčších lákadiel obchodovania na burze je potenciál výnosov a zhodnotenia kapitálu. Z dlhodobého hľadiska akciový trh meraný americkým burzovým indexom S&P500 dosahuje priemerné ročné výnosy okolo 8 % p.a., čo je výrazne viac ako výnosy z iných typov investícií, ako sú dlhopisy alebo nehnuteľnosti.  Avšak pozor, historické výnosy nie sú zárukou budúcich ziskov.

Čo je burza 

Burza je trh, na ktorom sa stretáva dopyt a ponuka po cenných papieroch. Na burze sa nakupujú a predávajú akcie a iné cenné papiere a deriváty.

Najznámejšie burzy sú americké. Americký akciový trh tvoria dve hlavné burzy: New York Stock Exchange (NYSE) so sídlom na Wall Street a NASDAQ. NYSE je najväčšia burza na svete a je na nej kótovaná väčšina veľkých spoločností. Burza NASDAQ je domovom mnohých technologických spoločnosti ako je Tesla, Apple, Alphabet Google či Facebook Meta.

Ako začať obchodovať na burze 

Pokiaľ plánujete začať obchodovať na burze, existuje niekoľko spôsobov ako na to:

1. Otvorte si obchodný účet u online brokera

Prvým krokom pred samotným začiatkom obchodovania na burze je otvorenie si investičného účtu u solídneho regulovaného online brokera. Na slovenskom trhu je v súčasnosti mnoho rôznych brokerov. Avšak pozor stránky brokerov sú častokrát plné neprehľadných schém poplatkov a poloprávd. Mnohí z nich majú problémy s pošramotenou povesťou.

Niektorí brokeri, ktorých reklamy často vidíte v sociálnych médiách dokonca ani nemajú povolenie na činnosť v EÚ!  V takom prípade vám hrozí že svoje vložené peniaze už nikdy neuvidíte, a nedovolia vám si ich vybrať. Ak daný podvodnícky subjekt sídli v anonymnom daňovom raji,  naše orgány činné v trestnom konaní vám v takom prípade takisto nemôžu nijako pomôcť.

Pred otvorením účtu vám preto doporučujeme prečítať si toto porovnanie online brokerov , ktorí sú bezpeční a obchodovať u nich môžete už s veľmi nízkym vkladom. Mnohí z nich neúčtujú žiadne poplatky za nákup a predaj skutočných akcií.

Akonáhle máte založený svoj online obchodný účet, môžete začať investovať a obchodovať na burze.

Obchodnú platformu, teda softvér cez ktorý zadávate obchody, vám samozrejme poskytne váš broker.

2. Aktívne obchodovanie na burze  

Obchodovanie na burze je vysoko rizikové a zároveň vzrušujúce. Trh ponúka mnoho obchodných príležitostí, ale obchodovanie je spojené s rizikom straty kapitálu najmä ak neviete čo robíte. Uspejú v ňom najmä tí ľudia, ktorí sa obchodovaniu venujú naplno a majú vysokú úroveň sebadisciplíny.

3. Pasívne investovanie do ETF fondov

Masy retailových investorov láka dlhodobé investovanie (nakúp a podrž) alebo obchodovanie na burze s ETF. Nákup ETF fondov obchodovaných na burze je jednoduchý. ETF sú typ investičného nástroja ktorý zaručuje diverzifikáciu (kupujete celý akciový index a tým pádom množstvo akcií) čo umožňuje investorovi kontrolovať riziko straty.

4. Pasívne investovanie prostredníctvom robo-poradcu 

Robo-poradcovia sú digitálne investičné platformy, ktoré používajú algoritmy na vytváranie a správu investičných portfólií pozostávajúcich zväčša z ETF. Často ponúkajú nízke poplatky a automatické vyvažovanie portfólia, takže ich niektorí považujú za dobrú voľbu pre začínajúcich investorov.

5. Investovanie do podielových fondov

Áno je to tak, aj kúpou podielov v otvorenom fonde, ktorý vám ponúkne s najväčšou pravdepodobnosťou vaša banka sa stávate do istej miery súčasťou burzy. Avšak čitateľom nedoporučujeme takýto spôsob investovania. Banky si účtujú vysoké vstupné poplatky, výstupné poplatky, poplatky za manažovanie portfólia (nákup a predaj cenných papierov) a iné. Koniec koncov váš potenciálny zisk nie je v tomto prípade na Slovensku oslobodený od dane (ako je tomu v prípade akcií a CP kótovaných na burzách po 1 roku držby fyzickou osobou), ale naopak je zaťažený 19% zrážkovou daňou.

Čo sa na burze obchoduje ?

Obchodovanie na burze prebieha s viacerými druhmi finančných inštrumentov:

Akcie

Akcie sú zrejme najbežnejším obchodovaným typom finančných inštrumentov na burze a pre investora predstavujú vlastníctvo konkrétnej spoločnosti. Napríklad keď si kúpite akcie spoločnosti APPLE, stávate sa akcionárom tejto spoločnosti a máte právo hlasovať o určitých otázkach a dostávať pravidelné dividendy. 

ETF Fondy 

Fondy obchodované na burze (ETF): Tieto fondy sú typom investičného nástroja, ktorý umožňuje investorom naraz kupovať a predávať koše akcií. S ETF sa obchoduje na burze a môžu sledovať konkrétny index akciového trhu alebo sektor.

Zlato, ropa, zemný plyn

Komodity a drahé kovy boli súčasťou burzy už od nepamäti. Obchodujú sa najmä skrize CFD deriváty, alebo cez futures, opcie či tzv. ETC (Exchange Traded Commodities).

Opcie

Opcie sú kontrakty, ktoré dávajú držiteľovi právo kúpiť alebo predať určitú akciu za určitú cenu k určitému dátumu v budúcnosti. Opcie sa môžu použiť na zabezpečenie proti riziku alebo na špekuláciu na pohyb ceny akcie.

Futures 

Tieto kontrakty zaväzujú držiteľa kúpiť alebo predať určitú akciu za určitú cenu k budúcemu dátumu. Futures zvyčajne používajú profesionálni obchodníci na zabezpečenie proti riziku alebo na špekuláciu na pohyb ceny akcie.

Dlhopisy 

Dlhopis je dlhový cenný papier, ktorý umožňuje investorovi požičať peniaze vláde, obci alebo spoločnosti a získať za to úrokové platby. Ceny dlhopisov kolíšu v závislosti od úrokovej sadzby, úverového rizika a ďalších faktorov.

Diverzifikácia rizika

Aby ste minimalizovali riziko, je dôležité diverzifikovať svoje portfólio investovaním do rôznych akcií. Diverzifikácia znamená, že svoje peniaze rozložíte medzi rôzne typy akcií, napríklad akcie s veľkou, malou a medzinárodnou kapitalizáciou, ako aj dlhopisy a na Slovensku veľmi populárne nehnuteľnosti. To pomáha zabezpečiť, aby v prípade slabého výkonu jednej akcie, alebo sektora bola celková výkonnosť vášho portfólia menej ovplyvnená.

Záver

Obchodovanie na burze môže byť skvelým spôsobom, ako časom zväčšiť svoj majetok, ale je dôležité pochopiť ako to celé funguje a uvedomiť si riziká skôr, ako sa do toho naplno pustíte s vlastnými peniazmi. Doporučujeme preto najprv skúsiť nanečisto s demo účtom (pozri odkaz na porovnanie brokerov hore v texte tohto článku). Ak diverzifikujete svoje investičné portfólio, a zároveň budete mať dlhodobý investičný horizont (5,10 rokov a dlhšie) máte väčšiu šancu uspieť na burze než priemerný človek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok