Kresťanské cirkvi vytvárajú spoločnú platformu

SITA
1.2.2013 12:03

Kresťanské cirkvi vytvárajú spoločnú platformu, ktorej cieľom je prehĺbenie spolupráce cirkví na Slovensku. Cirkvi sa chcú spoluprácou vzájomne duchovne obohatiť.

Kresťanské cirkvi vytvárajú spoločnú platformu
SITA

S návrhom vyšla Konferencia biskupov Slovenska, pretože podľa nej, ak chcú cirkvi vzdorovať sekularizácii a hlásať evanjelium, potrebujú si byť navzájom oporou. Podľa KBS je viacero oblastí, kde by spoločný postup bol prínosom pre všetkých, preto navrhujú vznik neformálnej platformy, kde by sa na najvyššej úrovni cirkví prediskutovávali otázky spoločného záujmu. „Pre katolícku cirkev je dôležité postupovať spoločne,“ povedal dnes pre agentúru SITA hovorca KBS Jozef Kováčik.

O návrhu už predseda KBS Stanislav Zvolenský rokoval s generálnym biskupom Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku Milošom Klátikom. Tento návrh KBS bol prerokovaný aj v riadiacom výbore Ekumenickej rady cirkví. Cirkvi, ktoré sú v nej združené, sa stotožnili s touto iniciatívou KBS.

Nová platforma by nemala nahrádzať už existujúcu Ekumenickú radu cirkví, ale mala by ju vhodne dopĺňať. Preto by mala zostať len v neformálnej – neinštitucionalizovanej rovine. Na druhej strane však zastúpenie najväčších – historických kresťanských cirkví ich najvyššími predstaviteľmi by dalo podľa predstaviteľov evanjelickej cirkvi dôležitý signál pre veriacich i pre celú spoločnosť.

Arcibiskup Stanislav Zvolenský a generálny biskup Miloš Klátik sa dohodli, že prvé stretnutie takejto platformy cirkví zvolajú už v marci tohto roku. Na tomto zasadnutí by spoločne s ostatnými účastníkmi prediskutovali a určili aj najdôležitejšie témy ďalších stretnutí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok