Poľsko chce poslať Kyjevu tanky Leopard aj bez súhlasu Berlína, povedal Morawiecki

TA3 ČTK
22.1.2023 15:24

Poľsko je pripravené poslať Ukrajine tanky nemeckej výroby Leopard 2 aj bez súhlasu Berlína. Agentúre PAP to povedal poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý nemeckú pozíciu označil za "neprijateľnú".

Varšava chce podľa Morawieckého vybudovať menšiu koalíciu, ktorá bude ochotná Ukrajine napadnutej Ruskom poslať tanky a ďalšie vybavenie. Ukrajina a Európa vojnu vyhrajú, či už s Nemeckom, alebo bez neho, dodal poľský premiér.

Zástupcovia piatich desiatok krajín podporujúcich Ukrajinu v piatok na stretnutí na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku oproti očakávaniu nerozhodli o poskytnutí tankov Leopard ukrajinským ozbrojeným silám. Nemecký minister obrany Boris Pistorius následne uviedol, že rozhodnutie príde v nadchádzajúcich dňoch.

"Postoj Nemecka je neprijateľný. Vojna sa začala už takmer pred rokom. Nevinní ľudia umierajú každý deň a ruské bomby ničia ukrajinské mestá," povedal Morawiecki. "Čo ďalšie Nemecko potrebuje, aby otvorilo oči a začalo konať tak, aby to zodpovedalo potenciálu nemeckého štátu?" dodal poľský premiér. Nemecko je podľa Morawieckého ekonomicky a vojensky silná krajina a nemusela by použiť všetky svoje zdroje, ale len ich časť. "Berlín by nemal oslabovať alebo sabotovať činnosť ostatných krajín," povedal Morawiecki.

Varšava podľa premiéra jedná so zhruba 15 krajinami, ktoré sú pripravené dodať Kyjevu moderné tanky a techniku aj bez súhlasu Berlína, píše Le Figaro. Poľsko podľa francúzskeho denníka chce Kyjevu poslať až 14 tankov Leopard.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok