Kancelár Bieleho domu sa chystá rezignovať. Pôjde o prvú personálnu zmenu v Bidenovom tíme

ta3 čtk
22.1.2023 00:36

Personálny šéf Bieleho domu Ron Klain sa chystá v priebehu niekoľkých týždňov rezignovať. S odkazom na svoje zdroje o tom informoval denník The New York Times (NYT). Bola by to prvá významná personálna zmena v tíme amerického prezidenta Joea Bidena po viac ako dvoch rokoch vo funkcii.

Kancelár Bieleho domu sa chystá rezignovať. Pôjde o prvú personálnu zmenu v Bidenovom tíme
TASR/AP

Klainov odchod sa podľa jeho spolupracovníkov pripravuje od novembra a v súčasnej dobe sa hľadá jeho nástupca. Oficiálne oznámenie podľa NYT najskôr príde po Bidenovom posolstve o stave únie, ktoré prednesie 7. februára.

Šesťdesiatjedenročný Klain s Bidenom spolupracuje už viac ako 30 rokov. Pomáhal mu s kampaňou už v roku 1987, kedy sa vtedajší senátor Biden prvýkrát uchádzal o demokratickú nomináciu do prezidentských volieb. V 90. rokoch Klain viedol kanceláriu vtedajšieho viceprezidenta Ala Gorea. Na rovnakej pozícii pracoval aj v čase, keď bol Biden viceprezidentom Baracka Obamu.

Klain pomohol Bidenovi s niekoľkými zásadnými projektmi a legislatívnymi bitkami, píše NYT. Vytvoril plán na obnovu ekonomiky po pandémii covidu-19, s opozíciou vyjednal investície do infraštruktúry alebo najväčší súbor investícií v dejinách Spojených štátov smerujúcich do ochrany životného prostredia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok