Babišova rodina má strach. Manželka českého expremiéra dostala obálku s nábojom

ta3 čtk
21.1.2023 17:21

Polícia ČR preveruje oznámenie prezidentského kandidáta Andreja Babiša (ÁNO), že dostal list s ostrým nábojom adresovaný jeho manželke. Novinárom Babiš povedal, že anonymný odkaz bol plný urážok. Hovorkyňa stredočeskej polície Barbora Schneeweissová povedala, že sa kriminalisti zásielkou zaoberajú.

Podľa nej zásielku dostal Babiš vo štvrtok, nahlásil ju v sobotu. Zatiaľ nespresnila, či bola v zásielke skutočne ostrá munícia. Povedala iba, že predmet vyzerajúci ako náboj ešte preverí znalec. Babiš považuje zásielku za zastrašovanie prezidentského kandidáta a jeho rodiny, čo podľa neho nepatrí do slobodnej spoločnosti. Na otázky novinárov odmietol odpovedať. Babišov protikandidát v druhom kole prezidentských volieb Peter Pavel na odsudzuje prejavy nenávisti a hrozby Babišovi a jeho rodine. Kampaň je ale podľa neho vypätá hlavne kvôli tomu, že Babiš straší voličov. Vyhrážky Babišovi odsúdili aj premiér Petr Fiala aj ďalší predstavitelia vládnej koalície.

"Dnes ráno mi ochranka odovzdala obálku adresovanú mojej žene Monike, v ktorej bol ostrý náboj a anonymný odkaz plný urážok. Ide bohužiaľ o zastrašovanie prezidentského kandidáta a jeho rodiny, ktoré nepatria do slobodnej spoločnosti. Okamžite som kontaktoval Políciu ČR, ktorá vec vyšetruje, ďakujem za jej okamžitú reakciu,“ uviedol Babiš. Dodal, že to vníma ako vyhrážku svojej rodine, ktorá podľa neho má strach o život.

"O 08:20 sme prijali oznámenie od pána Babiša o vyhrážkach, ktoré dostal v písomnej podobe spolu s predmetom vyzerajúcim ako náboj a ktoré sa vzťahujú k jeho rodine," uviedla hovorkyňa polície. Podľa informácií policajtov dostal Babiš spomínanú obálku vo štvrtok. "Prípadom sa od jeho oznámenia intenzívne zaoberáme. Z taktických dôvodov nebudeme konkretizovať akékoľvek opatrenia, ktoré vykonávame," dodala. Údajný náboj podľa hovorkyne preskúmajú znalci.

Atmosféra na sociálnych sieťach aj v spoločnosti sa vyostruje a radikalizuje, myslí si Babiš. "Včera (v piatok) ma prvýkrát na výjazde odprevadila moja žena Monika. Na vlastnej koži si v Jablonci zažila, ako nás dav urážal a skoro umačkal," poznamenal Babiš. Nie je normálne, že odporcovia narúšajú a rozbíjajú mítingy, uviedol. "Nie je normálne, že sa nás občania boja podporiť, pretože potom čelia urážlivým nadávkam a vyhrážaniu. Moji podporovatelia a voliči nič také nerobia," povedal.

"Odsudzujem prejavy nenávisti a vyhrážky A. Babišovi a jeho rodine. Také veci k demokratickým voľbám nepatria. Atmosféra je vypätá hlavne kvôli strašeniu voličov a antikampani, ktorú AB (Andrej Babiš) vedie. Vyzývam ho, aby stiahol billboardy vyhrážajúce sa vojnou a viedol slušnú kampaň," uviedol na Twitteri Pavel.

Babiš povedal, že "nie je tiež normálne, že sa ľudia boja prejaviť svoj názor". "Keďže nie je v súlade s pohľadom vlády päťkoalície, jej prezidentského kandidáta a jeho fanúšikov, sú okamžite terčom útokov ako na ulici, tak na sociálnych sieťach," vyhlásil Babiš. 

Obvinil vládu, že ohľadom toho mlčí. "Zástupcovia vládnych strán dlhodobo hovoria o ľuďoch, ktorí nie sú ich voliči, ako o niečom menejcennom," tvrdí. Vyzval predsedov strán vládnej päťkoalície a Pavla, ktorého opakovane označuje za kandidáta päťkoalície, nech vyzvú svojich priaznivcov, aby nenapádali voličov strán s iným názorom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok