Zástupcovia Ruska, USA a OSN sa stretnú s vodcom sýrskej opozície

TASR
1.2.2013 10:14

Štvorstranná schôdzka vysokopostavených predstaviteľov Spojených štátov, Ruska, OSN a sýrskej opozície uskutoční sa v sobotu v Mníchove. Predmetom rokovania bude diskusia o politickej transformácii v Sýrii, informovali dnes zdroje sýrskej opozície.

Zástupcovia Ruska, USA a OSN sa stretnú s vodcom sýrskej opozície
SITA

Ako spresňuje agentúra Reuters, na schôdzke sa zúčastní predseda Národnej koalície sýrskych revolučných a opozičných síl  Muáz Chatíb, americký viceprezident Joe Biden, ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ako aj osobitný vyslanec medzinárodného spoločenstva pre Sýriu Lachdár Bráhímí.

Schôdzka sa bude konať v rámci konferencie o bezpečnosti a spolupráci v Európe a krátko po tom, ako bolo ohrozené Chatíbovo postavenie jeho výrokom, že by bol ochotný rokovať so sýrskymi predstaviteľmi bez toho, aby prezident Bašár Asad odstúpil - čo bola doteraz hlavná podmienka opozície pre začatie národného dialógu.

V konflikte v Sýrii, ktorý trvá už 22 mesiacov, zahynulo už vyše 60.000 ľudí a 700.000 ďalších utieklo z krajiny. Stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN však uviazli na mŕtvom bode v otázke, ako dosiahnuť ukončenie vojny.

Podľa nedávneho Bráhímího vyjadrenia sa jasne ukázalo, že strany sýrskeho konfliktu nie sú schopné viesť rozhovory a vyriešiť svoje problémy samy. Bráhímí preto predložil Bezpečnostnej rade OSN šesťbodový plán riešenia, ktorý zdôrazňuje potrebu dialógu medzi Sýrčanmi, za východisko však nestanovuje prímerie. Podrobnosti o svojich návrhoch odmietol uviesť.

V utorok Bráhímí varoval Bezpečnostnú radu OSN, že Sýria "sa rozpadá pred našimi očami", uviedli diplomati pre Reuters. Bráhímí je podľa nich mimoriadne frustrovaný tým, že BR OSN nie je schopná ho jednotne podporiť. Jeho predchodca na poste vyslanca pre Sýriu, bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan, vyjadril podobné sklamanie, keď vlani v auguste odstúpil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok