Svidníčania nechcú prísť o akútnu starostlivosť. Nemocnica začala rokovať s rezortom zdravotníctva

ta3
21.1.2023 12:47

Vyše 70 percent obyvateľov okresu Svidník a viac ako 80 percent ľudí zo stropkovského okresu by v prípade zrušenia akútnej starostlivosti vo svidníckej nemocnici nestihlo prísť do najbližšej nemocnice v zákonne určenom čase. Nemocnicu vo Svidníku, ktorá slúži trom okresom, rezort zdravotníctva napriek tomu zaradil do prvej úrovne kategorizácie. Mesto a okres s tým nesúhlasia.

Podľa rezortu zdravotníctva nemocnica vo Svidníku nemá materiálno-technické vybavenie a potenciál naplniť povinnosti, ktoré jej vyplývajú zo zákona pre nemocnicu druhej úrovne. Nemocnica by sa starala len o dlhodobých pacientov a poskytovala rehabilitácie. Lekári by mohli robiť jednodňové chirurgické výkony a vyšetrenia. 

Za náročnejšími úkonmi by pacienti museli cestovať do bardejovskej nemocnice. To však v regióne so slabším autobusovým spojením a chýbajúcou železnicou môže znamenať veľký problém najmä pre sociálne slabších a starších obyvateľov.

"Nám cez mesto a cez región potom prejde vyše 5-tisíc kamiónov denne. Nemáme rýchlostnú cestu, máme tu úzke kľukaté okresné cestičky, ktoré jednoducho nedovoľujú mať zaručený čas dojazdu. Svidnícka nemocnica je spádová pre vyše 56-tisíc obyvateľov. Podľa prednostu okresu Svidník by mohlo byť ohrozené zdravie a životy väčšiny z nich," vyjadrila sa primátorka mesta Svidník Marcela Ivančová. Nemocnica už začala rokovať s rezortom zdravotníctva. Žiadajú o doplnkové programy II. úrovne.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok