Európsky súd konštatoval porušenie práv Potoczkej a Adamča, išlo o odpočúvanie telefónu

TA3 TASR
21.1.2023 09:16

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) konštatoval porušenie práv sťažovateľov Anity Potoczkej a Branislava Adamča na rešpektovanie súkromného života a na účinný prostriedok nápravy. Išlo o prípad odpočúvania telefónu. Ministerstvo spravodlivosti SR o tom informovalo na svojom webe.

Európsky súd konštatoval porušenie práv Potoczkej a Adamča, išlo o odpočúvanie telefónu
TASR/Ivan Kríž

Sťažnosť sa týkala odpočúvania telefónu patriaceho sťažovateľke a používaného hlavne sťažovateľom, ku ktorému došlo v roku 2004 v rámci vyšetrovania trestného činu. V roku 2008 bola na sťažovateľa podaná obžaloba, ktorá sa však neopierala o dôkazy získané odpočúvaním.

"Uvedené druhému sťažovateľovi potvrdil aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý mu v roku 2015 oznámil, že súčasťou obžaloby nebola utajovaná príloha, konkrétne príkaz na odpočúvanie z roku 2004, keďže predmetný príkaz neobsahoval odôvodnenie, čo už v čase podávania obžaloby bolo považované za prekážku zákonnosti odposluchu," sprostredkovalo ministerstvo.

Sťažovatelia podali v tejto súvislosti ústavnú sťažnosť, ktorú Ústavný súd SR odmietol s odôvodnením, že sťažovateľka nebola oprávnená na podanie takejto sťažnosti. ESĽP vo svojom rozhodnutí zdôraznil, že sťažovateľ nemal na vnútroštátnej úrovni k dispozícii účinný prostriedok nápravy. Európsky súd priznal každému zo sťažovateľov 5000 eur z titulu nemajetkovej ujmy a spoločne 2500 eur z titulu nákladov a výdavkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok