Wagnerovci popreli verbovanie Srbov do bojov. Aktivisti podali trestné oznámenia

ta3 tasr
20.1.2023 22:09

Ruská súkromná vojenská spoločnosť Wagnerova skupina v piatok poprela, že verbuje Srbov do bojov na Ukrajine. Vyhlásila to deň po tom, ako aktivisti podali trestné oznámenie v Belehrade. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Wagnerovci popreli verbovanie Srbov do bojov. Aktivisti podali trestné oznámenia
TASR/AP

Aktivisti v trestnom oznámení označili aj veľvyslanca Ruska v Srbsku Alexandra Bocan-Charčenka a Aleksandara Vulina, šéfa srbskej Štátnej bezpečnostnej a informačnej agentúry. "Neverbujem Srbov," uviedol vo vyhlásení zakladateľ Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Dodal, že sa s Bocanom-Charčenkom ani Vulinom nikdy nestretol.

Začiatkom tohto týždňa srbský prezident Aleksandar Vučič povedal, že Rusko musí zastaviť verbovanie Srbov do bojov po boku Wagnerovcov. Doplnil, že ruské webové stránky a sociálne médiá zverejňujú inzeráty v srbčine, v ktorých súkromná ruská armáda vyzýva dobrovoľníkov, aby sa prihlásili do jej radov.

Prigožin má blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Ruské ozbrojené zložky sa spolu s Wagnerovcami napríklad už viac než päť mesiacov snažia dobyť ukrajinské mesto Bachmut, čo by Moskve pomohlo v snahách o ovládnutie celej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

Spojené štáty v piatok oznámili, že uvaľujú nové sankcie na Wagnerovu skupinu. Obviňujú ju z dovážania severokórejských zbraní do Ruska na použitie v ukrajinskom konflikte. Wagnerova skupina to popiera, a tiež z verbovania ruských väzňov do bojov na Ukrajine.

Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby povedal, že Wagnerova skupina je "kriminálna organizácia, ktorá sa naďalej dopúšťa rozsiahlych ukrutností a porušovania ľudských práv".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok