Španielska prokuratúra vyšetruje škandál. Záujemkyne o prácu letušky sa na konkurze museli vyzliecť

ta3 tasr
20.1.2023 18:56

Španielska prokuratúra začala vyšetrovať firmu, ktorá organizuje nábor palubného personálu pre rôzne aerolinky. Sťažnosť na ňu podali španielske odbory kvôli svedectvám niekoľkých záujemkýň o miesto letušky, ktoré sa museli pri konkurze vyzliecť do spodnej bielizne.

Let z Litvy neplánovane pristál v Poľsku. Vysadili opitého pasažiera, ktorý napádal cestujúcich
TASR/AP

Konkurz sa konal v hoteli pri madridskom letisku, takže prípadom sa zaoberá madridská prokuratúra. Informoval o tom denník El País. Vyšetrovanie sa podľa denníka týka firmy Meiservices Sarl, ktorú si na nábor letušiek najala spoločnosť Meccti. Podľa serveru eldiario.es, ktorý o kauze informoval začiatkom mesiaca, firma Meccti pochádza z Blízkeho východu a nie je jasné, v akej krajine je registrovaná. Sídla má vo viacerých štátoch.

Tento konkrétny konkurz sa týkal náboru palubného personálu pre spoločnosť Kuwait Airways, uvádzajú španielske médiá. Spoločnosť Meccti k prípadu uviedla, že sama vedie vnútorné vyšetrovanie, ale že zodpovednosť je na firme, ktorú si pre nábor najala.

"Prvé dievča, ktoré vošlo dovnútra, odchádzalo s plačom a povedalo nám, že si muselo dať dolu oblečenie s výnimkou spodnej bielizne. Ostatné po konkurze rozprávali to isté," citoval server eldiario.es pred troma týždňami jednu z účastníčok konkurzu. Ten sa konal vlani v novembri v hoteli pri madridskom letisku a prišlo naň asi šesťdesiat ľudí, väčšinou išlo o ženy. Niekoľko z nich vypovedalo, že si museli dať dolu šaty vraj preto, či nemajú tetovanie alebo jazvy.

Podľa serveru eldiario.es firma Meccti v nábore pre Kuwait Airways podala na sociálnych sieťach inzerát, v ktorom požadovala okrem iného minimálnu výšku 160 centimetrov a k tomu zodpovedajúcu váhu, dobrú kondíciu a "celkovo skvelý vzhľad a vystupovanie".

Odbory, ktoré sťažnosť podali, tvrdia, že firma správaním pri konkurze porušila okrem iného ústavu, ktorá zaručuje rovnosť všetkým. Organizátori konkurzu sa mohli dopustiť aj sexuálneho obťažovania či bossingu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok