Viac Leopardov pre Ukrajinu. Ministri vyzvali partnerské štáty, aby neprestávali s vojenskou pomocou

ta3/Julia Dydyk
20.1.2023 18:21

Vedúci predstavitelia ukrajinského rezortu obrany a ministerstva zahraničných vecí zverejnili na webe ministerstva zahraničných vecí spoločné vyhlásenie, v ktorom vyzývajú všetky partnerské štáty, aby výrazne posilnili obranné spôsobilosti Ukrajiny.

„Jednou z najdôležitejších a najnaliehavejších potrieb ozbrojených síl Ukrajiny v súčasnosti je zlepšenie poskytovania moderných obrnených vozidiel a posilnenie ich palebných zručnosti a manévrovateľnosti pomocou západných tankov,“ uvádza sa vo vyhlásení. 

Dmytro Kuleba a Oleksiy Reznikov uvítali včasné rozhodnutie Veľkej Británie o presune prvej letky tankov Challenger 2, ale tiež poznamenali, že to nestačí na dosiahnutie operačných cieľov. Ministri apelujú na štáty, ktoré majú tanky Leopard 2 v prevádzke, a vyzývajú ich, aby ich poskytli. Vládni predstavitelia tiež oslovujú krajiny, ktoré majú príslušné schopnosti, aby sa pripojili k iniciatíve na vytvorenie medzinárodnej tankovej koalície na podporu Ukrajiny.

Ministri poznamenali, že Rusko má výhodu v počte vojenskej techniky a vojakov.

"Ruské jednotky pokračujú v útočných akciách na východe Ukrajiny. Kremeľ je odhodlaný ešte viac zintenzívniť bojové operácie. Pokus Ruska pomstiť sa za neúspechy vo vojne proti Ukrajine, vrátane hrozby novej plnej ofenzívy ruských síl, je veľmi reálny."

Pre posilnenie obranného potenciálu sa v piatok na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku urobilo veľa. Ukrajina je vďačná viac ako päťdesiatim partnerským štátom za praktickú vojenskú pomoc. Rusko ale nezmenilo svoj cieľ, ktorým je zničenie Ukrajiny. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok