Záclony a závesy treba prať častejšie, než by ste čakali: Čo hrozí, ak to zanedbáte?

TA3/zm
28.1.2023 10:00

Ruku na srdce, ako často sa dostanete k tomu, aby ste oprali záclony a závesy z celého bytu. Zvyčajne robievame takéto veľké upratovanie pred sviatkami. No raz ročne to nestačí. A ani dvakrát.

Záclony a závesy treba prať častejšie, než by ste čakali: Čo hrozí, ak to zanedbáte?
Pexels

Ako často prať interiérové textílie? Dekoračne vankúše či deky sa do práčky dostanú rozhodne častejšie než záclony či závesy, a to je veľká škoda. Častokrát aj pre naše zdravie.

Pach a prach

Do prania záclon či závesov sa nám zvyčajne nechce preto, že ich treba najskôr prácne zvesiť, potom otočiť niekoľko várok práčky, pretože sú veľké, a následne ich ešte mokré a ťažké vyvešať. Potom si povieme, že predsa nie sú špinavé, veď sa nemali príliš čím znečistiť a odložíme to do ďalších sviatkov. Lenže bez toho, aby ste vôbec záclony a závesy chytali rukami, čo ich mimochodom znečisťuje tiež, sa na týchto textíliách zachytáva pach aj prach. V oboch prípadoch môže teda zanedbávanie ich prania spôsobiť respiračné problémy, najmä ak máte v domácnosti alergikov alebo astmatikov.

Ako často prať

Dostávame sa teda k zásadnej veci, a to ako často závesy a záclony oprať, aby nespôsobovali zdravotné problémy. Odpoveď je jednoznačná, s každým novým ročným obdobím, teda každé tri mesiace. Táto zásada platí najmä v prípade, že bývate v prostredí, kde sa zvonku práši aj dovnútra. Ďalej ak pravidelne varíte alebo nedajbože fajčíte doma. V týchto prípadoch ide zas o to, že textílie pohlcujú pachy.

Sušenie

Keď sa už pustíte do prania, zrejme si budete chcieť prácu uľahčiť, napríklad tým, že záclony a závesy vysušíte v sušičke. Dajte si však pozor, z akých materiálov tieto textílie máte, nie všetky znesú vysoké teploty typické pre sušičku. Čo sa schnutia týka, najlepšie je naozaj záclony a závesy ešte mokré vyvešať a nechať ich uschnúť pri izbovej teplote.  

Témy: domácnosť
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok