Aj najkyslejšiu mandarínku premeníte za pár minút na sladkú: Skúste tento japonský trik

TA3/zm
27.1.2023 08:00

Občas sa stane, že si vyberieme ovocie, ktoré po olúpaní nespĺňa naše predstavy. V prípade mandarínok sa môže stať, že budú suché alebo veľmi kyslé. S druhým problémom si však hravo poradíte.

Aj najkyslejšiu mandarínku premeníte za pár minút na sladkú: Skúste tento japonský trik
Pexels

Kyslá mandarínka nie je nezrelá, neoplatí sa čakať, kým zosladne. Ide skrátka o odrodu, ktorá nemusí spĺňať vaše chuťové kritéria. Do desiatich minút to však dokážete zmeniť. Takto to robia Japonci.

Na pohľad to nezistíte

Síce existuje niekoľko trikov, ako spoznať dobré mandarínky už v obchode, no čo sa týka sladkosti alebo skôr kyslosti tohto citrusového ovocia, farba šupky ani fakt, že sa ľahko lúpe nič v tomto smere neprezrádzajú. Ak si prinesiete domov kyslé kúsky, dokážete ich aj tak do desiatich minút premeniť na sladučké.

Teplotný šok

Celý fígeľ, ako premeníte kyslú chuť na sladkú, spočíva v teplotnom šoku. Najskôr kyslú mandarínku ponoríte na päť minút do horúcej vody, ktorá by mala mať okolo 40 stupňov. Potom na ďalších päť minút dajte mandarínku zas do studenej vody. Týmto spôsobom sa neutralizuje kyselina citrónová.

Tento nápad pochádza z Japonska, pritom ho poznáme aj my, len ho využívame napríklad pri varení vajíčok. V tomto prípade sa ponorenie z horúcej do studenej vody používa, aby sa vajcia ľahšie šúpali.

Témy: mandarínka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok