Zástupcovia kúpeľov nevedia, či dostanú pomoc. Na stretnutí s Lengvarským preberali viacero návrhov

ta3
20.1.2023 14:58

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský sa v uplynulých dňoch stretol so zástupcami viacerých slovenských kúpeľov. Aj ich trápia vysoké faktúry a dostali prísľub, že sa im navýšia platby. O riešeniach pre kúpeľnícky sektor v relácii Tak takto?! hovoril riaditeľ kúpeľov v Trenčianskych Tepliciach Andrej Puček.

taktakto_68.jpg
TA3

Realita je však taká, ako u ostatných väčších firiem. Nič ešte nie je podpísané a žiadna konkrétna schéma neexistuje. Medzitým si každý hľadá riešenia, ako zabezpečiť svoju prevádzku. Viac ich stoja energie aj zo zákona zvýšené platy zdravotníckych zamestnancov. A keďže 90 percent slovenských kúpeľov je v privátnych rukách, štát im s tým nepomôže. Riešenie pre niektorých je v zime jednoducho zatvoriť a ušetriť na kúrení aj elektrine.  

Témou stretnutia kúpeliarov a ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského bolo dofinancovanie zdravotníckych zariadení. Medzi ne sa radia i kúpele, aj keď sa niekomu môžu vidieť ako komerčné subjekty. "Spolupráca s ministerstvom zdravotníctva o pomoci sa nie vždy darí. Prešli sme si už rôznymi ťažkými obdobiami, ktoré sa nám podarilo zvládnuť. Teraz nás však výzva v podobe roku 2023 a výzvy pre rok 2024," uviedol v relácii riaditeľ kúpeľov v Trenčianskych Tepliciach Andrej Puček.

Pohľad na kúpele je podľa neho rôzny. Niektorí ho zaraďujú pod zdravotníctvo, iní pod cestovný ruch. Keď sa však snažia získať dotácie, všetci od nich údajne dávajú ruky preč. Puček však kladie dôraz na to, že napriek ľuďom, ktorí kúpele využívajú iba na dovolenky, patria do zdravotníctva. "Zamestnávame zdravotníkov a lekárov. Zdravotný personál u nás musí byť kvalifikovaný a vzdelaný," pripomenul. 

Pri stretnutí v ministrom sa vraj rozprávali o mnohých číslach v rôznych hodnotách. Ich rozdiel bol v desiatkach miliónov. Puček povedal, že sa samozrejme snažia o tie vyššie sumy. Dúfa však, že aspoň jeden z týchto návrhov pomoci bude aj uvedený do praxe. "Máme za sebou už polovicu januára, no dodnes nevieme, ako to bude," skonštatoval.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok