Povodňová aktivita na Slovensku by sa podľa prognózy mala ustáliť

ta3/TASR
20.1.2023 11:31

Povodňová aktivita na Slovensku by sa v piatok podľa hydrologickej prognózy mala ustáliť pri vysokých hladinách, respektíve malo by dochádzať k odvolávaniu stupňov povodňovej aktivity. Informoval o tom Slovenský vodohospodársky podnik.

Povodňová aktivita na Slovensku by sa podľa prognózy mala ustáliť
TASR - Ján Krošlák

"V najbližšej dobe sa očakáva stabilné počasie bez výraznej zrážkovej činnosti. Po ustálení hladín správca začal zabezpečovacie práce po povodniach na miestach, kde si to situácia vyžaduje. Od štvrtkového (19. 1.) večera je v teréne 175 vodohospodárov, 56 kusov techniky a použilo sa 350 vriec a osem ton piesku," uviedol hovorca SVP Marián Bocák.  

Na vodnej nádrži Zemplínska Šírava a vodohospodársky uzol Petrovce nad Laborcom vyhlásili v piatok k 6.00 h tretí stupeň povodňovej aktivity. "Hladina na nádrži Vodná stavba Zemplínska Šírava prekročila maximálnu prevádzkovú hladinu a hladina Laborca v profile vodohospodárskeho uzla Petrovce nad Laborcom je na úrovni III. stupňa povodňovej aktivity," informoval SVP.

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili vo štvrtok k 23.00 h aj na hraničnom vodnom toku Uh. Vzhľadom na intenzívne zrážky v povodí na ukrajinskom území hladina vodného toku na slovenskej strane stúpala. Hladina Uhu v profile Lekárovce dosiahla vo štvrtok úroveň III. stupňa povodňovej aktivity, SVP aktuálne po kulminácii očakáva ustálenie pri vysokej hladine.

"Na vodných stavbách správca toku vykonával manipulácie na zamedzenie výrazného vzostupu hladín v nádrží a na zabezpečenie plynulého prietoku pri zvýšených hladinách," konštatoval Bocák.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre riziko povodní v piatok výstrahy pre viaceré okresy na južnom a východnom Slovensku. Najvyšší, tretí, stupeň výstrahy aktuálne platí v okrese Sobrance. Druhý stupeň výstrahy vyhlásili pre okresy Michalovce, Trebišov a Košice-okolie. Riziko povodní je aj v okresoch Revúca, Rimavská Sobota, Lučenec a Veľký Krtíš, kde platí prvý stupeň výstrahy.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok