Parlamentu sa opäť nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu. Jej body sa presúvajú na iný deň

ta3/TASR
20.1.2023 09:04

Poslanci sa mali stretnúť na mimoriadnej schôdzi o energiách, schôdzu však neotvorili. Najviac rozhovorov v parlamente sa teraz točí okolo zmeny Ústavy volebného systému a o predčasných voľbách. Hnutie OĽaNO už svojim bývalým koaličným partnerom predstavilo svoje podmienky na podporu predčasných volieb. SaS schvaľuje dve z nich. Sme rodina chce riešiť len predčasné voľby.

Ešte vo štvrtok na neúspešný začiatok schôdze reagovali viaceré strany. Koaličné OĽANO navrhované mimoriadne rokovanie považuje za marketing opozície a zbytočné vykopávanie otvorených dverí. Podľa opozičného Smeru-SD koaličné strany schôdzu nechcú umožniť, lebo nevedia riešiť problémy ľudí. Výnimkou zo strán vládnej koalície boli poslanci Sme rodina, ktorí sa pri snahe o otvorenie schôdze opakovane prezentovali.

Mimoriadne rokovanie iniciovali opoziční poslanci. Navrhli, aby parlament prijal uznesenie o opatreniach k odstráneniu zlyhávaní hospodárskej, sociálnej, bezpečnostnej a ďalších verejných politík, zakladajúcich riziká úpadku Slovenska. NR SR by mala podľa návrhu okamžite schváliť realizáciu opatrení na posilnenie odolnosti hospodárstva, verejnej sféry a obyvateľov voči extrémnemu nárastu cien energií.

Opozícia žiadala aj prijatie zákonnej úpravy umožňujúcej výraznejšie využívanie peňažných prostriedkov Envirofondu na podporu podnikov s energeticky náročnou výrobou. Súčasťou programu schôdze tak mal byť aj návrh novely zákona o obchodovaní s emisnými kvótami z dielne poslanca Jaroslava Karahutu (Sme rodina), ktorý už prešiel prvým čítaním. Jeho cieľom je zvýšiť balík financií z Envirofondu na kompenzáciu nákladov na nepriame emisie CO2 pre firmy zo súčasných 7,5 % na 24,5 % príjmov z predaja emisných povoleniek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok