Vo Francúzsku zastavili vlaky a zavreli školy, ľudia štrajkujú proti dôchodkovej reforme

ta3 čtk
19.1.2023 17:27

Vo Francúzsku sa dnes zastavili vlaky, uzavreli školy a narušená bola aj práca v ropnom priemysle. Tisíce zamestnancov v Paríži, Marseille, Toulouse, Nantes či Lyone vyšli do ulíc a štrajkujú kvôli navrhovanej dôchodkovej reforme, ktorú na začiatku januára predstavila francúzska vláda. Podľa nej by sa okrem iného mala posunúť hranica odchodu do dôchodku o dva roky na 64 rokov.

Ako poznamenala agentúra Reuters, štrajky a protesty, ktoré sa konajú po celej krajine, sú veľkým testom pre prezidenta Emmanuela Macrona. Ten za reformou stojí a hovorí, že je dôležitá, aby sa dôchodkový systém v krajine nezrútil. Odbory naopak dúfajú, že sa štrajky rozrastú do celospoločenského protestu, aj v súvislosti s narastajúcimi nákladmi na život, a vláda bude nakoniec donútená svoje plány zmeniť. Aj prieskumy verejnej mienky ukazujú, že s navrhovanou reformou nesúhlasí prevažná väčšina Francúzov.

Štrajk narúša najmä verejnú dopravu. Ako uviedol štátny železničný podnik SNCF, v prevádzke je iba pätina až tretina vysokorýchlostných liniek TGV a regionálne vlaky nejazdia takmer žiadne. Na rušnej parížskej stanici Gare du Nord sa ľudia ráno ponáhľali, aby stihli niekoľko fungujúcich spojení, zatiaľ čo zamestnanci v žltých vestách pomáhali cestujúcim zistiť, ako sa môžu dostať tam, kam potrebujú. Jeden z nich, 42-ročný Zoheir Djema, ktorý na miesto dorazil z neďalekého Chantilly, uviedol, že mieri zase späť domov. Zistil totiž, že popoludní nepôjdu žiadne spiatočné vlaky.

V Paríži boli uzavreté niektoré stanice metra a jeho prevádzka bola narušená, jazdilo len pár vlakov. Beverly Gahinetová, ktorá pracuje v reštaurácii, kvôli protestom dorazila neskoro do práce. Štrajk ale podporuje, aj keď sa jej nezúčastňuje. Nie každý mal však podobné pochopenie. "Nechápem to, štrajkujú stále tí istí ľudia... a my to musíme vydržať," uviedla realitná maklérka Virginie Pintová, ktorá sa snažila nájsť metro k ceste do práce.

Macron dnes aj napriek problémom, ktoré štrajk vyvolal, ďalej trval na tom, že bude pokračovať v presadzovaní navrhovaných dôchodkových reforiem. Na tlačovej konferencii na francúzsko-španielskom summite v Barcelone povedal, že "musí vykonať reformu", aby som sa podarilo zachrániť dôchodkový systém. "Urobíme to s rešpektom, v duchu dialógu, ale aj rozhodne a zodpovedne," dodal.

Zatiaľ čo Macron hovoril, poriadková polícia zatlačila niektorých násilných demonštrantov v inak prevažne pokojnom parížskom pochode. Podľa Reuters sa zdalo, že situácia sa po incidente veľmi rýchlo opäť upokojila. Odborové zväzy predtým potvrdili, že štrajku sa zúčastňuje 70 percent učiteľov na základných školách. Štrajk zamestnancov zvolali aj najväčšie francúzske odbory v ropnom priemysle CGT.

"Dnešná mobilizácia bude veľká. Sme tu kvôli tomu, aby bol vládny návrh stiahnutý," uviedol Frédéric Souillot z odborovej organizácie FO. Podľa šéfa najväčšieho odborového zväzu CFDT Laurenta Bergera sú ľudia "už veľmi nahnevaní". Odboroví predáci najskôr večer oznámia konanie ďalších štrajkov a protestov, dnešok je podľa nich len začiatok.

Posunutie veku odchodu do dôchodku o dva roky by podľa odhadov ministerstva práce mohlo do štátnej pokladnice priniesť niekoľko miliárd eur navyše potrebných na každoročné vyplácanie dôchodkov. "Táto reforma je potrebná a spravodlivá," zdôraznil minister práce Olivier Dussopt. Odbory ale tvrdia, že existujú aj iné spôsoby, ako zabezpečiť, že dôchodkový systém neskolabuje. Spomínajú napríklad zdanenie superbohatých či zvýšenie príspevkov zamestnávateľov.

"Ak reforma prejde, budem si musieť pripraviť chodítko," uviedla na proteste v Tours 53-ročná Isabelle, sociálna pracovníčka, ktorá hovorí, že jej práca je príliš ťažká na to, aby odišla do dôchodku o dva roky neskôr. Dôchodkyňa Brigitte Menyová sa na proteste zúčastnila, aby ukázala, že je solidárna so svojimi niekdajšími kolegami. "Šesťdesiatštyri rokov je príliš. A tiež som tu, pretože už mám dosť Macrona," dodala.

Reformu ešte musí schváliť parlament, kde Macron stratil absolútnu väčšinu. Prezident ale dúfa, že sa mu zmeny podarí presadiť s podporou opozičných konzervatívcov. Ekonomické dopady dnešného štrajku neboli bezprostredne jasné. Vláda sa obáva, že veľký odpor by mohol povzbudiť odbory, aby pokračovali vo dlhotrvajúcich protestoch, ktoré by mohli ochromiť ekonomiku práve v čase, keď Francúzsko bojuje s infláciou a snaží sa zvýšiť hospodársky rast.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok