EÚ vyšle do Líbye vojakov, budú strážiť hranice

TASR
31.1.2013 20:32

Európski diplomati schválili dnes v Bruseli na zasadaní Rady EÚ pre zahraničné záležitosti vyslanie misie EÚ do Líbye, ktorej cieľom bude účinnejšia kontrola líbyjských hraníc v súvislosti s vývojom v susednom Mali a v celkovom kontexte krízy v regióne Sahelu.

EÚ vyšle do Líbye vojakov, budú strážiť hranice
SITA

Pôjde o civilnú misiu, pričom EÚ má záujem na urýchlení jej plánovania a operačných príprav. Ministri zahraničných vecí sa dnes dohodli na spôsobe riadenia tejto misie zloženej z civilných odborníkov, čo by malo urýchliť jej prípravu a vyslanie na sever Afriky.

Podľa nemenovaných diplomatických zdrojov z prostredia EÚ by sa mala misia stať skutočnosťou ešte pred začiatkom letnej sezóny.

Dnešná dohoda diplomatov ešte potrebuje oficiálne odobrenie. Podľa prvotných plánov by však mala mať dvojročný mandát. Po páde režimu Muammara Kaddáfího má nový líbyjský režim problémy ustrážiť 4000 kilometrov dlhé hraničné pásmo, pričom hranice prevažne prechádzajú cez ťažko kontrolovateľné púštne oblasti.

Región Sahelu s málo kontrolovanými hranicami je živnou pôdou pre pašerákov všetkého druhu, ktorí sa na organizovanej úrovni zaoberajú najmä nelegálnym pašovaním zbraní, drog a imigrantov.
Líbya má tiež približne 2000-kilometrovú námornú hranicu.

Cieľom budúcej misie EÚ v Líbyi bude za účasti vyškoleného a odborného personálu monitorovať pozemné, námorné a vzdušné líbyjské hranice, pričom jej sídlo bude v hlavnom meste Tripolis.

Okrem toho budú mať členovia špeciálnej jednotky na starosti aj monitorovanie dodržiavania ľudských práv a všeobecne stav reforiem vedúcich k posilneniu právneho štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok