Okinawská diéta stojí len na strave: Výhovorky, že sa vám nechce cvičiť, nemajú šancu

TA3/zm
26.1.2023 16:00

Okinawa diet si získala popularitu po celom svete. Pochádza z Japonska, ktoré je známe zdravou a vyváženou stravou. A na tej je diéta aj postavená, takže na zhadzovanie kíl v tomto prípade nemá pohyb až tak vplyv.

Okinawská diéta stojí len na strave: Výhovorky, že sa vám nechce cvičiť, nemajú šancu
Pexels

V skratke by sa dalo povedať, že tento okinawský typ jedálneho lístka je postavený na malých porciách koreňovej zeleniny, prevažne v zelenej a žltej farbe.

Okinawa pripomína raw

Jesť množstvo zeleniny je základom mnohých diét, v prípade Okinawy však musí tvoriť až 90 percent vášho jedálneho lístka. Z toho polovica by mala byť v surovom stave, takže jedálny lístok častokrát pripomína raw stravovanie.  Mäso a mliečne výrobky by mali byť na vašom tanieri minimálne, rovnako ako cestoviny či ryža. Namiesto toho ako prílohu budete denne servírovať zemiaky, nielen klasické, ale aj fialové a oranžové. Ako náhradu mäsa dostanete do tela dostatok bielkovín pomocou tofu a strukovín. Fazuľa je častou ingredienciou na tanieroch Japoniek. Nechýbajú ani oriešky, semienka a bylinky, ktorými dochucujú jedlá.

Malé porcie

Okrem správnych potravín je úspech Okinawa diéty aj v tom, že sa Japonci takmer nikdy nenajedia do sýtosti. V skutočnosti nie sú hladní, len nie sú nikdy prejedení. Aj preto sú v prípade tohto stravovania odporúčané časté a malé porcie. Odborníci hovoria, že sa Japonci najedia vždy tak na 80 percent. Telu to stačí na fungovanie, zároveň sa naštartuje metabolizmus a organizmus si pravidelne pýta jesť.

Stačí chôdza

Obyvatelia ostrova Okinawa nie sú práve milovníkmi dvíhania činiek. Napriek tomu sú ich telá zdravé a v dobrej forme. Stavili totiž na prirodzený pohyb, akým sú prechádzky alebo práca okolo domu. V kombinácii s takto vyváženou stravou teda nie je nutné potiť sa v posilňovni, a aj tak sa dostavia výsledky. Spozorovať by ste ich mali po mesiaci a ako bonus dietológovia dodávajú, že si za ten čas váš organizmus natoľko zvykne na zdravú stravu a denné porcie zeleniny, že si ich bude pýtať aj po skončení diéty.

Témy: chudnutie dieťa
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok