Zatvoria sa ďalšie firmy? Bývalý minister Malatinský dúfa, že ministerstvo hospodárstva príde s riešením

ta3
19.1.2023 15:55

Podnikatelia sa od začiatku roka sťažujú na vysoké zálohové platby za energie aj nekomunikáciu zo strany vlády. Po niekoľkých mediálnych prestrelkách sa vyriešila situácia malých firiem. K téme sa v relácii Tak takto?! vyjadril bývalý minister hospodárstva a prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Tomáš Malatinský.

malatinsky_3.jpg
TA3

Na spustenie svojich schém čakajú firmy v pásme spotreby elektrickej energie od 30 do 100 megawatthodín aj veľké a energeticky náročné fabriky. Tým posledným štát ešte nedoručil žiadnu pomoc a výzva by mohla byť hotová možno až v marci alebo apríli. 

Vo štvrtok sa mala konať mimoriadna schôdza parlamentu, ktorá sa mala zaoberať práve otázkou cien energií. Tú sa však nepodarilo otvoriť, keďže sa v národnej rade nestretlo dosť poslancov. "To, že bola takáto schôdza vyvolaná, svedčí o tom, že táto téma je nadmieru aktuálna," povedal v relácii bývalý minister hospodárstva a prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Tomáš Malatinský. Doplnil, že sa nejedná o nový problém. Problémy energetickej krízy, ktoré hrozia v roku 2023, považoval za aktuálne už od vypuknutia konfliktu na Ukrajine. "Signály tu boli však ešte pred tým," dodal. 

Ceny sú stropované do marca. Komplexnosť problému treba podľa Malatinského riešiť od najmenších podnikateľov až po veľké firmy. "Ministerstvo síce upozorňovalo, aby boli dodávatelia zdržanliví a neposielali faktúry, kým sa problém nevyrieši, avšak nič sa neudialo," poznamenal. Nervozitu na strane podnikateľov pripisuje tomu, že sa opustil model riešenia cez dodávateľov. Ten majú napríklad v Česku a podľa Malatinského je najlepším možným. 

"Situácia nie je férová. Pomoc pre podnikateľov bola navyše veľmi medializovaná. S dodávateľmi nikto nič zákonne či zmluvne ale nedohodol," uviedol. Malatinský bol v minulosti ministrom hospodárstva, a tak pozná postupy i riešenia rôznych situácií. Pri pomoci takéhoto typu podľa neho kompetencie ministra nestačia, je nevyhnutná súčinnosť celej vlády. Povedal, že namiesto pomoci politici vedú spory o nedôležitých veciach. Verí však, že ministerstvo hospodárstva vynájde nejaký model pomoci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok