Cukrovka v zime: Na čo by si diabetici mali dávať pozor v chladných mesiacoch?

TA3/zm
26.1.2023 08:00

Jeseň a zima sú obdobím, počas ktorého je najviac zistení cukrovky 1. typu. Ak už diabetes máte, mali by ste sa počas chladných mesiacov držať nasledovných rád.

Cukrovka v zime: Na čo by si diabetici mali dávať pozor v chladných mesiacoch?
Pexels

Chráňte si imunitu, nezabúdajte na pohyb a zdravú stravu. Tieto rady platia všeobecne pre zdravý životný štýl, no ak trpíte cukrovkou, týkajú sa dvojnásobne, najmä v zime.

Chráňte si imunitu

Počas zimných mesiacov bývame všeobecne náchylnejší na chrípku a prechladnutie. Ak sa k tomu pridá napríklad stres, je to kombinácia pre zvýšenie hladiny cukru v krvi ako vyšitá. Menej sa stresovať je rada pre všetkých, aj keď náročná, pretože na zníženie nervozity funguje u každého niečo iné. S imunitou je to iná vec. Tam sú jasné pravidlá a možnosti, ako ju posilniť. Nasaďte vitamíny, umývajte si často ruky, teplo sa obliekajte. Zvážte a poraďte sa s lekárom, či má vo vašom konkrétnom prípade zmysel aj očkovanie proti chrípke.

Dostatok pohybu

Aj keď počas chladných mesiacov máme skôr chuť schúliť sa pod deku, stále je veľa možností ako sa hýbať. Dostatočná fyzická aktivita pomáha upraviť glykémiu, krvný obeh, pocit chladných končatín a ešte si aj udržíte váhu. Diabetici by mali denne pohybom v zime tráviť aspoň 20 až 45 minút, pričom za aktivitu môžete považovať už len obyčajnú prechádzku. Nemusíte sa vyhýbať ani zimným športom, diabetes vás neobmedzuje prakticky v ničom, okrem extrémnych a adrenalínových športov. Dávajte však na seba pozor. Každý úraz je pre diabetika problém. Hojenie rán je v zime dlhšie a komplikovanejšie.

Teplé ruky

Pocit studených končatín je v prípade cukrovky problémom, pretože chladné ruky sťažujú meranie cukru. Logicky, teplé končatiny rovná sa dostatočný prívod krvi. Pri pobyte vonku myslite na rukavice, vo vnútri si ich zahrejte na šálke čaju alebo pri umývaní v teplej vode.

Vyvážená strava

Počas zimy máme chuť na mastnejšie jedlá, čo znamená aj kilá naviac. Preto je v chladnom období sklon k zhoršeniu kompenzácie cukrovky. Hodnota glykovaného hemoglobínu sa u niektorých pacientov zvyšuje aj o 0,5 percenta oproti jarným a letným mesiacom. Myslite na vyváženú stravu, plánujte si jedálny lístok a majte pod kontrolou nielen to, koľko zjete, ale aj čo zjete.

Témy: zdravie cukrovka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok