Guvernér Európskej centrálnej banky varuje: Zvyšovanie úrokových sadzieb bude pokračovať

ta3 ČTK
19.1.2023 12:43

Finančné trhy podceňujú odhodlanie Európskej centrálnej banky pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb. Povedal to vo štvrtok člen Rady guvernérov ECB Klaas Knot, ktorý je zároveň guvernérom holandskej centrálnej banky. Investori by podľa neho mali počítať s tým, že sa sadzby budú zvyšovať najmenej do polovice roka. Euro po jeho slovách spevnilo.

Ženy sú viac sporivé a peniaze si odkladajú na konkrétne ciele
TASR/AP

ECB na budúce mesiace avizovala stabilné zvyšovanie úrokov tempom 50 bázických bodov. Investori ale predpokladajú, že centrálna banka nakoniec nebude v sprísňovaní menovej politiky taká razantná, ako sľubovala. Zdôvodňujú to okrem iného tým, že miera inflácie v eurozóne sa už za posledný mesiac znížila. Takú úvahu ale Knot odmieta, nič podľa neho nenaznačuje, že bude inflácia vytrvalo klesať.

"Po jednom zvýšení o 50 bázických bodov sa to nezastaví, to je isté," povedal Knot v rozhovore s finančnou televíziou CNBC na ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose. Investorom odporučil, aby avizované plány ECB začali brať vážne. Časť investorov si totiž myslí, že ECB zastaví zvyšovanie sadzieb skôr, než pôvodne predpokladala.

Miera inflácie v eurozóne v decembri klesla na 9,2 percenta z novembrovej hodnoty 10,1 percenta. Znížila sa tak výraznejšie, než analytici čakali. Prispel k tomu najmä pomalší rast cien energií, ktoré sú predovšetkým zodpovedné za vysokú infláciu.

Negatívny vývoj trhu

Knot povedal, že trhové sadzby teraz nezodpovedajú zámeru ECB, ktorá chce infláciu zraziť k svojmu dvojpercentnému cieľu. "Vývoj na trhu, ktorý som zaznamenal zhruba v posledných dvoch týždňoch, nie je úplne vítaný," poznamenal Knot v reakcii na to, že časť investorov očakáva nižší strop základnej sadzby ECB, než s akým počítali ešte koncom minulého roka. "Myslím, že to vlastne nezodpovedá usporiadanému návratu inflácie k dvom percentám," dodal.

Kurz eura sa po Knotových slovách zvýšil nad 1,0820 USD a oproti predchádzajúcemu dňu vykazoval rast o viac ako štvrť percenta. Vo štvrtok ráno ešte euro mierne strácalo a pohybovalo sa okolo 1,0790 USD. Euro vlani v lete spadlo pod paritu s dolárom, čo znamená, že americká mena bola prvýkrát zhruba po dvadsiatich rokoch silnejšia ako euro. Späť nad paritou je euro od jesene.

ECB sa podľa Knota doteraz zameriavala iba na riziko, že menovú politiku sprísnia príliš málo. "Vyváženejšie vnímanie rizík je v tejto chvíli ešte ďaleko," dodal. Dvadsaťčlenná eurozóna, ktorej novým členom je Chorvátsko, by sa mohla v zime vyhnúť recesii, prípadný rast ale bude veľmi slabý, domnieva sa holandský člen Rady guvernérov ECB. Vychádza pritom z dát o veľmi nízkom raste hrubého domáceho produktu.

Zvyšujúca sa inflácia v eurozóne

Finančné trhy teraz očakávajú, že depozitná sadzba ECB sa z terajších dvoch percent zvýši do polovice roka zhruba na 3,2 percenta. Ešte na prelome roku, teda asi pred dvoma týždňami, počítali s rastom depozitnej sadzby približne na 3,5 percenta. Aj keď na február trhy stále počítajú so zvýšením sadzby o 50 bázických bodov, na marec sa ich odhady pohybujú od 25 do 50 bázických bodov. Hodnota 50 bázických bodov zodpovedá pol percentuálnemu bodu.

Zmena postoja čiastočne súvisí s predpokladom, že americká centrálna banka (Fed) zmierni zvyšovanie úrokov a že ECB ju bude nasledovať, ak Fed zvyšovanie úrokov spomalí alebo úplne zastaví. Ale zatiaľ čo miera inflácie v Spojených štátoch už pravdepodobne kulminovala, inflácia v eurozóne by sa ešte mohla zvýšiť. Svedčí o tom vývoj takzvanej jadrovej inflácie, ktorá sa stále zvyšuje. Jadrová inflácia nezahŕňa kolísavé ceny potravín a energií.

"Jadrová inflácia nevykazuje žiadne známky poklesu," povedal Knot. "Najprv by som musel vidieť inú dynamiku vývoja pri jadrovej inflácii, než by som mohol začať premýšľať o vyrovnanejších rizikách," dodal.

Hlavnú sadzbu pre refinančné operácie má teraz ECB na 2,50 percenta, od roku 2016 až do minulého leta bola na nule. Americká centrálna banka má základný úrok v pásme 4,25 až 4,50 percenta. Miera inflácie v USA v decembri klesla na 6,5 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok