Kauza Dobytkár neskončila, pred súd sa postavil exriaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry

ta3
19.1.2023 07:25

„Som zlikvidovaný, bez peňazí a bez budúcnosti a ešte aj za blbca“. Toto vo štvrtok na súde vyhlásil bývalý šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch. Ide o posledného z 8-ich obžalovaných v úplatkárskej kauze Dobytkár, ktorý doteraz odmietal vypovedať.

Bývalý generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Juraj Kožuch od začiatku svoju vinu popieral a tvrdil, že žiadne úplatky nikdy nebral. Na rozdiel od svojich spoluobžalovaných však odmietol vypovedať. Tvrdil, že tak urobí až po výpovedi svedka Mareka Kodadu. Práve Kodada na poslednom pojednávaní Kožuchovu korupciu potvrdil. 

Marek Kodada, ktorý pracoval ako bývalý šéf sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na Ministerstve pôdohospodárdstva naposledy podrobne popísal fungovanie korupčného mechanizmu v agentúre. Jeho svedectvo sa týkalo rokov 2016 - 2020, keď Ministerstvo pôdohospodárstva patrilo SNS. Kodada vypovedal, že Kožuch bol a je jeho najlepší priateľ a vraj zo začiatku úplatky odmietal. Zmenilo sa to po nastúpení ministerky Matečnej, ktorá im predstavila finančníka Martina Kvietika.

Kodada popísal, ako odovzdával peniaze nie len Kvietikovi, ale aj Kožuchovi. Dával mu vraj 1% z výšky dotácie. Najskôr to bola splátka za auto, potom aj hotovosť. Dal mu takto zhruba 100 tisíc eur. Juraj Kožuch to poprel a tvrdil, že Kodada si všetko vymyslel. Vyhlásil, že to, z čoho je obvinený nespáchal a ani nemohol spáchať a opakoval, že je nevinný. Z obžalovaných vraj väčšinu nepozná a ostatných vraj len z médií. Výpoveď Kodadu označil za nehoráznu. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok