Slovenský zväz protifašistických bojovníkov pobúrili vyjadrenia Naďa v súvislosti s oslavami mesta v Poltári

ta3/TASR
18.1.2023 16:36

Slovenský zväz protifašistických bojovníkov pozorne sleduje súčasnú zahraničnopolitickú situáciu, no nebude pritom ignorovať historické fakty. Predseda zväzu Pavol Sečkár to uviedol v otvorenom liste dočasne poverenému ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi v súvislosti s jeho vyhláseniami k oslavám mesta v Poltári, na ktorých sa zúčastnila aj delegácia z Ruska. Naďove vyjadrenia v uplynulých dňoch SZPB mimoriadne pobúrili.

Vláda nemôže padnúť pre osobné spory, vyhlásil Naď. Považuje to za nezodpovedné
TASR - Martin Baumann

"V Poltári sa uskutočnila oslava oslobodenia mesta a nikto tam žiadny súčasný režim nevelebil," zdôraznil v liste Sečkár. Poukázal na to, že oslavu oslobodenia organizovalo mesto Poltár a tamojší oblastný výbor SZPB bol na ňu pozvaný. Na pozvánke podľa neho nebol uvedený program a nevedeli, že sa bude hrať sovietska hymna. V liste tiež pripomína, že SZPB hneď po začatí ruskej invázie na Ukrajine odsúdilo konanie Ruska a jeho pozícia zostáva nemenná.

Predseda SZPB vyčíta Naďovi, že dehonestoval prácu ich členov, sympatizantov a antifašistickej verejnosti. Ostro sa ohradil najmä voči pomenovaniu "háveď", ktorou mal šéf rezortu nazvať verejnosť prítomnú na oslavách. Uistil, že žiadna zo základných organizácií SZPB nikdy nepozvala na svoje zhromaždenie fašistov a extrémistov. Sečkár verí, že Naď ako verejne aktívny činiteľ upustí od ďalšieho podobného znevažovania práce členov SZPB a mnohých antifašisticky zmýšľajúcich ľudí. "Okrem polarizácie spoločnosti takto vytvárate priestor na trestnoprávnu rovinu," dodal.

Ministerstvo obrany sa tento týždeň ohradilo voči účasti delegácie z Ruskej federácie na oslavách oslobodenia mesta Poltár. Pripomenulo, že Rusko ešte vlani zaradilo Slovensko na zoznam nepriateľských krajín a ide o agresora, ktorého bezprecedentným útokom sa Ukrajina bráni už vyše desiatich mesiacov.

Minister obrany upozornil, že ak bude akákoľvek zložka SZPB pokračovať v spoluorganizovaní podujatí, na ktorých sa velebí štát, ktorý zabíja nevinných, budú s ňou musieť ukončiť spoluprácu. "Tiež budeme uvažovať, či je vhodné, aby sme predstaviteľom zväzu posielali čestné pozvánky na oslavy Slovenského národného povstania," avizoval.

Primátor Peter Sitor uviedol, že cieľom vedenia mesta Poltár nebolo počas minulotýždňových osláv oslobodenia mesta vyvolávať politické rozbroje a napätie. Jediným zámerom v spolupráci so Základnou organizáciou SZPB v Poltári bolo pripomenúť ľudom históriu vlastného mesta tak, ako sa skutočne stala počas jeho oslobodzovania v roku 1945.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok