Čínske vakcíny proti covidu sa ukázali ako bezpečné a účinné. Odporúča ich aj WHO

ta3/TASR
18.1.2023 16:13

Vakcíny proti ochoreniu Covid-19 vyrobené v Číne sú na základe klinických skúšaní a reálnych údajov bezpečné a účinné. Vakcíny pomohli zachrániť ľudí v Číne a na celom svete, čo je nezvratný úspech, ktorý popierači nemôžu spochybniť.

Hrozí návrat obrny, tetanu či záškrt. Zaočkovanosť detí klesla
TASR/Martin Palkovič

Čína je jedinou krajinou, ktorá má vakcíny proti ochoreniu Covid-19 vyvinuté viacerými technickými cestami, ktoré fungujú rôznymi spôsobmi. Okrem mRNA vakcín, ktoré využívajú novú technológiu ako produkt spoločnosti Pfizer Inc., si ľudia môžu vybrať aj osvedčené, tradičné vakcíny na báze inaktivovaného vírusu, ktoré sa v Číne dostali do popredia.

Čínske spoločnosti tiež vyrábali vakcíny na báze vírusového vektora a subjednotkové proteínové vakcíny, aby mali ľudia viac možností. Okrem mechanizmu účinku sa čínske vakcíny dodávajú aj v rôznych formách – v injekciách, inhalátoroch a nosových sprejoch – v prípade, že dávate prednosť niektorej z nich. Celkovo je v súčasnosti v Číne k dispozícii 13 vakcín.

Bezpečnosť na prvom mieste

"Čína vždy kladie na prvé miesto bezpečnosť vakcín," povedal Wang Wen-pin, hovorca ministerstva zahraničných vecí, na pravidelnej tlačovej konferencii v piatok. "Vakcíny vyrobené v Číne majú dobré výsledky v oblasti bezpečnosti s celkovo nízkym počtom nežiaducich udalostí." Miliardy ľudí sa dali zaočkovať čínskymi očkovacími látkami, čo je presvedčivý dôkaz o bezpečnosti vakcín. K 12. januáru viac ako 1,3 miliardy ľudí v Číne dostalo viac ako 3,4 miliardy dávok vakcín, pričom viac ako 241 miliónov z nich je starších ako 60 rokov.

Podľa štatistík čínskeho Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) bolo od 15. decembra 2020 do 30. apríla 2021 na čínskej pevnine po podaní celkovo 265 miliónov dávok vakcíny proti ochoreniu Covid-19 hlásených 188 prípadov závažných nežiaducich účinkov, pričom ich miera predstavovala 0,07 na 100 000 dávok. CDC túto mieru označilo za "extrémne zriedkavé".

Tri z čínskych očkovacích látok sú na zozname Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na núdzové použitie. Vakcína CoronaVac od spoločnosti Sinovac je jedinou vakcínou na zozname, ktorú sa odporúča používať u detí vo veku od troch do štyroch rokov. V auguste 2022 bola vakcína CoronaVac schválená regulačnými orgánmi v Čile a čínskom Hongkongu na používanie u šesťmesačných detí.

Spoľahlivá účinnosť

Podľa zákona v Číne musí vakcína prejsť klinickými skúšaniami, aby mohla byť schválená vládou. Počas týchto skúšaní sa musí vedecky preukázať jej účinnosť. Mnohé čínske vakcíny, ako napríklad produkty spoločností Sinopharm a Sinovac, boli testované medzi rôznymi rasami ľudí. V tretej fáze klinického skúšania vakcíny CoronaVac v Turecku, do ktorého bolo zapojených viac ako 10 000 ľudí, bola účinnosť dvoch dávok vakcíny 83,5 %. Pracovníci skúšania uviedli, že vakcína "má vysokú účinnosť s dobrým profilom bezpečnosti a znášanlivosti".

Podľa WHO veľké klinické skúšanie vakcíny Sinopharm v tretej fáze, ktorá prebehla vo viacerých krajinách, preukázalo 79-percentnú účinnosť a zabránenie hospitalizáciám, čo je dostatočne vysoká hodnota na to, aby vakcína dostala od organizácie odporúčanie. Keď WHO v máji 2021 zaradila prvú čínsku vakcínu na núdzové použitie, šéf organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus povedal, že výrobok zaradili pre jeho "bezpečnosť, účinnosť a kvalitu".

V porovnaní s inými vakcínami, ktoré v tom čase vyrábali spoločnosti Moderna a Pfizer, mala vakcína s inaktivovaným vírusom z Číny výhodu: mohla sa skladovať a prepravovať v štandardnej chladničke pri teplote 2 až 8 stupňov Celzia. Je obzvlášť vhodná pre rozvojové krajiny s nedostatočnými skladovacími a prepravnými zariadeniami na skladovanie veľkého množstva vakcín pri nízkych teplotách.

Pomoc svetu

Čína darovala a vyviezla veľké množstvo svojich vakcín proti ochoreniu Covid-19, čím splnila svoju medzinárodnú zodpovednosť, najmä v čase, keď niektoré z najvyspelejších krajín vytvárali zásoby vakcín pre svojich obyvateľov.

Podľa údajov analytickej spoločnosti Airfinity USA a Spojené kráľovstvo do konca marca 2021 nevyviezli takmer žiadne zo svojich zásob vakcín. Emmanuel Macron, prezident Francúzska, spojenca USA, vyzval v máji 2021 USA, aby zrušili obmedzenia na vývoz vakcín proti ochoreniu Covid-19 a ich zložiek, keď už viac ako polovica ľudí v USA dostala aspoň jednu dávku.

Viac ako 120 krajín a medzinárodných organizácií dostalo viac ako 2,2 miliardy dávok vakcín vyrobených v Číne. Čínske vakcíny používali ľudia vo viac ako 100 krajinách, medzi nimi vedúci predstavitelia viac ako 30 krajín. Čínske vakcíny sú cenným úspechom boja krajiny proti Covid-19, z ktorého mali prospech aj ľudia v mnohých iných krajinách. Tieto prínosy by sa nemali diskreditovať alebo skresľovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok