Šúpať ich netreba: Prekvapí vás, ktoré ovocie a zelenina sa môže jesť aj so šupkou

TA3/zm
25.1.2023 08:00

Ošúpať si jablko alebo mrkvu je pomerne bežné, no niektoré druhy ovocia, ktoré bežne lúpeme, majú v šupke mnoho živín. Prekvapí vás, ktoré to sú.

Šúpať ich netreba: Prekvapí vás, ktoré ovocie a zelenina sa môže jesť aj so šupkou
Pexels

Niektoré prekvapivé druhy ovocia a zeleniny by sa mali jesť so šupkou, pretože obsahuje najviac živín a vitamínov. Nezaručujeme však, že zmeníte svoje stravovacie návyky, keď zistíte, o ktoré ide.

Banány

Viete si predstaviť, že by ste neolúpali banán a zjedli ho so šupkou? Podľa odborníkov je však aj táto horká kôra jedlá a pre zdravie prospešná. Obsahuje silné antioxidanty zdravé pre oči aj sérotonín na zlepšenie nálady. Podľa odborníkov by ste mali šupku z banánov zobrať na milosť, napríklad keď si robíte smoothie. Chutí aj opražená alebo upečená v rúre alebo ako súčasť čaju.

Kivi

Ďalšie prekvapivé ovocie, ktoré úplne automaticky šúpeme a nemusíme je kivi. Lenže, kto už by mal chuť na šupu s ostrými  chĺpkami? Obsahuje však množstvo céčka a antioxidantov, ale neexistuje žiaden trik, ako si jej chlpatú chuť spríjemniť. Jedine to vyskúšať.

Citrusy

Predstava, že zjeme citrón, pomaranč či grep bez olúpania tiež láka málokoho. Odborníci ani netvrdia, že by sa citrusy mali jesť s kôrou, len poukazujú na to, že ju netreba vyhadzovať, ale spotrebovať inak. Nastrúhajte ju a pridávajte do jedla. Omáčkam či šalátom pridá exotickú chuť.

Zemiaky

Zemiaky uvarené v šupke nie sú až také netradičné, ale ani ich nepripravujeme týmto spôsobom tak často, ako by sme mohli. Pritom šupka prečistí črevá a dodá telu dostatok vlákniny a vitamínov skupiny B a C.

Mrkva a uhorka

Zvyčajne aj tieto dva druhy zeleniny pred konzumáciou olúpeme, ale zbytočne. Mrkvu stačí dobre poumývať a odrezať konce. Rovnako to urobte s uhorkou. Ak ich olúpete, prichádzate o cenné živiny, ktorých je práve v šupke a tesne pod ňou najviac.

Témy: ovocie zelenina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok