Čo je to metaverzum? Pracovné stretnutia a obedy s kolegami vo virtuálnej realite

ta3/nf
19.1.2023 00:00

Keď sa o 50 rokov obzrieme späť do minulosti, pravdepodobne sa nám bude 2D internet, ktorý teraz všetci používame, zdať smiešny a archaický. Nielenže už nebude musieť existovať za obrazovkou, môže sa stať, že s ním budeme interagovať úplne odlišne ako dnes - hýbať objektmi pomocou rozšírenej reality aj spájať skutočné a digitálne spôsobom, ktorý si v súčasnosti nedokážeme predstaviť. Ako to však zmení náš pracovný život?

Čo je to metaverzum? Pracovné stretnutia a obedy s kolegami vo virtuálnej realite
Profimedia

Metaverzum vs. reálny svet

Metaverzum sa stalo výrazne medializovaným pojmom, no je dôležité poznamenať, že v skutočnosti ešte neexistuje v takej forme, ako si ho niektorí predstavujú, informuje o tom web BBC. Dokonca ani tí, ktorí do konceptu investovali, úplne netušia, čo to presne bude. Prepoja sa súperiace virtuálne svety? Budeme tam tráviť viac času ako v reálnom svete? Budeme potrebovať úplne nové pravidlá na fungovanie v metaverze?

Žiadna z týchto otázok zatiaľ nemá odpoveď, ale to nezastavilo príval záujmu, keďže firmy v tom vidia nový spôsob zarábania peňazí. Videli sme značky vznikajúce v metaverzných svetoch. Od Meta's Horizon Worlds po hry ako Roblox a Fortnite, či novovytvorené krajiny ako Sandbox a Decentraland.

Spoločnosť Nike teraz predáva virtuálne štúdiá, banka HSBC vlastní pozemok v Sandboxe a Coca-Cola, Louis Vuitton či Sotheby's majú zastúpenie v Decentralande. Termín metaverzum bol vytvorený takmer pred 30 rokmi autorom Nealom Stephensonom. Vo svojom sci-fi románe Snow Crash opisuje hlavného hrdinu, ktorý nájde lepší život vo svete virtuálnej reality.

Azda najodvážnejší krok k tomu, aby sa táto fikcia premenila na skutočnú technológiu, prišiel v októbri roku 2021. Vtedy Facebook oznámil, že mení svoj názov na Meta a začal investovať miliardy dolárov, aby sa zmenil na firmu, ktorá je prvým metaverzom – vízia zakladateľa sociálnej siete Marka Zuckerberga. Napriek tomu táto obrovská investícia vyvolala rozruch medzi akcionármi, z ktorých niektorí nedávno vyjadrili obavy, že firma míňa príliš veľa peňazí na virtuálnu realitu. 

Výkonný riaditeľ spoločnosti Improbable, ktorá vyrába softvér na budovanie metaverzných krajín a autor knihy s názvom Virtuálna spoločnosť Herman Narula, nie je presvedčený o Zuckerbergovej vízii. "Prečo by sme chceli kanceláriu v metaverze, ktorá vyzerá ako naša skutočná kancelária?" pýta sa. "Cieľom kreatívnych priestorov v nových realitách je rozširovať naše skúsenosti, nie jednoducho replikovať to, čo sme už zažili v reálnom svete," uviedol Narula a pokračoval: "Myslím si však, že metaverzum poskytne veľa nových pracovných miest - napríklad budeme potrebovať moderátorov."

Moderátorský aspekt metaverza je však kontroverzný a náročný na predstavu nielen preto, že je technicky náročné monitorovať potenciálne miliardy avatarov so živými četmi vo virtuálnom svete, ale aj kvôli obrovskému množstvu údajov, ktoré môžu títo avatari vyprodukovať. Štúdia zo Stanfordskej univerzity zistila, že iba 20 minút vo virtuálnej realite poskytlo viac ako dva milióny jedinečných záznamov o pohybe tela, čo je pre firmy bohatý zdroj nových informácií.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok