Zomrel Pavel Pecháček. Stál na čele českej sekcie Rádia Slobodná Európa

ta3 ČTK
17.1.2023 23:30

Vo veku 82 rokov zomrel v Spojených štátoch novinár a manažér Pavel Pecháček, ktorý bol niekoľko rokov riaditeľom a neskôr prezidentom československého a českého oddelenia Rádia Slobodná Európa/Rádia Svoboda (RFE/RL). ČTK o jeho úmrtí informoval jeho priateľ a novinár Přemysl Hrubý s odvolaním sa na žurnalistovu rodinu. O jeho smrti informuje na svojom facebooku aj mesto Kopřivnice, ktorého bol Pecháček čestným občanom.

Zomrel Pavel Pecháček. Stál na čele českej sekcie Rádia Slobodná Európa
Facebook/Město Kopřivnice

"Zomrel po dlhšej chorobe v nemocnici v Južnej Karolíne," povedal telefonicky ČTK Hrubý. "V ďalekej Amerike odišiel dobrý Čech," poznamenal dlhoročný športový novinár, ktorý sa poznal s Pecháčkom šesť desaťročí. "Bol to Čech, ktorý miloval Českú republiku aj Československo," dodal Hrubý. "Zomrel v USA kde žijú jeho rodinní príslušníci, ale srdcom bola stále u nás v Česku. Pavle veľká vďaka za všetko, čo si pre tento národ urobil," napísal na facebooku žurnalistov priateľ Ľubomír Sazovský.

"Veľkú časť života venoval rôznym obdobám boja za slobodu a významne sa zaslúžil o rozvoj demokracie v našej krajine. Stál pri zrode kopŕivnického diskusného stretnutia Myšlenky TGM a současnost, svojimi pravidelnými návštevami zviditeľnil naše mesto a priviedol do neho množstvo ďalších zaujímavých osobností," napísala kopřivnická radnica na svojom facebookovom profile, kde informuje o úmrtí dlhoročného riaditeľa rádia Slobodná Európa. Ten sa podľa nej stal čestným občanom mesta v roku 2012.

Pavel Pecháček sa narodil 2. júla 1940. Najprv pracoval ako pomocný robotník, neskôr vyštudoval DAMU. V roku 1968 emigroval do vtedajšieho západného Nemecka a začal pracovať pre rozhlasovú stanicu Slobodná Európa v Mníchove.

V 70. rokoch minulého storočia sa presťahoval aj s rodinou do USA, kde pracoval v Hlase Ameriky. Päť rokov pritom viedol československé vysielanie Hlasu Ameriky vo Washingtone.

V roku 1989 sa opäť vrátil do Slobodnej Európy, kde riadil české vysielanie. Stál aj pri zrode Ceny Ferdinanda Peroutky. Pod jeho vedením dostala Slobodná Európa množstvo vyznamenaní od českých i zahraničných organizácií.

Pecháčkov otec Jaroslav, ktorý emigroval už v roku 1948, bol v druhej polovici 60. rokov a v prvej polovici rokov 70. riaditeľom československého oddelenia Slobodnej Európy a blízkym spolupracovníkom Ferdinanda Peroutku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok