Rath si z väzenia uplatnil miliónové poslanecké náhrady

TASR
31.1.2013 15:48

Uväznený a pre podozrenie z korupcie a ďalších trestných činov stíhaný český poslanec David Rath síce väčšinu roka 2012 strávil za mrežami, napriek tomu si uplatnil poslanecké náhrady v celkovej výške viac ako 1,13 milióna korún, hoci má mesačný poslanecký plat 56.000 korún.

Rath si z väzenia uplatnil miliónové poslanecké náhrady
SITA

Vyplýva to z prehľadu poslaneckých náhrad, o ktorom dnes na základe získaných materiálov informoval server Lidovky.cz.

Len za telefón a internet si Rath naúčtoval viac ako 60.000 korún, čo je viac ako dvojnásobok sumy nárokovanej viacerými jeho kolegami. Rath pritom vo väzení nemal prístup k svojmu mobilnému telefónu.

Rath prišiel po 15. máji 2012 síce o nárok na náhrady cestovného a reprezentáciu, ale po celý čas si uplatňoval náhrady na administratívnu a odbornú prácu (viac ako 155.000 korún, na prenájom poslaneckej kancelárie (vyše 354.000 korún), na zaistenie služieb asistentov (o niečo viac ako 417.000 korún) a na spomínanú úhradu nákladov na telefón a internet.

Poslanca a ďalších sedem osôb zadržala protikorupčná polícia 14. mája 2012, pričom uňho v škatuli od vína našla sedem miliónov korún. Všetkých zadržaných obvinili z poškodzovania finančných záujmov EÚ, podplácania a snahy o získanie výhod pri zadávaní verejnej objednávky. V prípade potvrdenia viny súdom hrozí bývalému hajtmanovi až 12 rokov väzenia.

Medzičasom je však Rath podozrivý aj zo zasahovania do objednávok na vybavenie niekoľkých stredočeských nemocníc, za čo mal prijať od zástupcov troch firiem deväť miliónov korún.

V uplynulých týždňoch sa už Rath po prevoze z Litoměríc do Prahy začal oboznamovať s trestným spisom. V dohľadom čase by mala byť hotová aj obžaloba v kauze. S početnými sťažnosťami, vrátane ústavných, poslanec doteraz nepochodil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok