Diskusia o predčasných voľbách je príklon k zdravému rozumu, povedal Krajniak. Preferuje júnový termín

ta3/Milan Špak
17.1.2023 21:21

Jediným férovým riešením aktuálnej situácie sú predčasné voľby, povedal v diskusnej relácii Téma dňa minister práce Milan Krajniak. Verí, že sa podarí nájsť dohoda na termíne volieb, pričom poznamenal, že hnutie Sme rodina preferuje, aby sa voľby konali v júni.

td_29.jpg
TA3

Minister oceňuje utorkový vývoj na politickej scéne: "Je to príklon k realizmu a k zdravému rozumu." Pripomenul, že Boris Kollár riešenie v podobe predčasných volieb považoval za najlepšie hneď po páde vlády. O návrhu na skrátenie volebného obdobia sa bude hlasovať budúci týždeň. "Verím, že tento chaos a politická neistota sa budú môcť vyriešiť," skonštatoval.

Krajniak si myslí, že vytvorenie novej 76-tky bolo nereálne, aj keď Boris Kollár na tlačovej konferencii povedal, že na ňu zbieral podpisy v Sme rodina. Hnutie preferuje čo najskorší termín predčasných volieb, teda v júni. Ak by sa väčšina parlamentu zhodla na septembrovom termíne, prispôsobí sa.

Pre Sme rodina sú podľa Krajniaka momentálne podstatné tri veci: termín volieb, forma vlády, ktorá dovládne, a stabilita a kontinuita v pomoci proti vyšším cenám energií. Je spokojný s tým, že sa podarilo prijať rozpočet.

Kollár aj Heger chcú rokovať

Kollár dnešným dňom začne na pôde parlamentu rokovať so všetkými predsedami politických strán. "Verím, že koncom týždňa bude môcť verejnosti povedať, k akému výsledku tieto rokovania dospeli," odhaduje minister práce.

Rokovania o predčasných voľbách avizoval aj Eduard Heger. Podľa Krajniaka takéto rozhovory na pôde vlády nedávajú zmysel. Ústavný zákon o skrátení volebného obdobia totiž musí schváliť parlament. Krajniak vyzdvihol potrebu hľadania spoločného riešenia.

Minister si myslí, že už teraz existuje 90 hlasov na zmenu ústavy. Za pád vlády totiž hlasovalo 78 poslancov, ku ktorým prirátal 17 hlasov poslaneckého klubu Sme rodina. Nasledovať podľa neho bude hľadanie dohody na konkrétnom texte ústavy. Krajniaka v poslednom období najviac mrzelo "odkladanie riešenia". Myslí si, že to otravovalo aj verejnosť.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok