Holandsko pošle na Ukrajinu systém protivzdušnej obrany Patriot, prisľúbil premiér Rutte

ta3 čtk
17.1.2023 20:22

Holandsko pošle na Ukrajinu systém protivzdušnej obrany Patriot, povedal premiér Mark Rutte podľa agentúry ANP. Holandsko sa tak pridáva k Spojeným štátom a Nemecku, ktoré už predtým oznámili, že týmito systémami podporia ukrajinskú protivzdušnú obranu. Ukrajina sa už od konca minulého februára bráni ruskej ozbrojenej agresii.

Čo je Patriot? Inteligentný systém, ktorý
TASR/AP

Holandský ministerský predseda je v utorok vo Washingtone, kde sa stretne s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Rutte podľa ANP povedal, že o veci už rokoval s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Systémy Patriot môžu s veľkou mierou presnosti zneškodniť vzdušné ciele a disponujú pokročilými senzormi, ktoré pomáhajú s ich identifikáciou.

Rusko útočí na ciele na Ukrajine raketami, navádzanými strelami aj bezpilotnými lietadlami, často iránskej výroby. Snažia sa ničiť kľúčovú energetickú infraštruktúru, kvôli čomu sú milióny ľudí v napadnutej krajine často bez dodávok elektriny, vody aj tepla. Ruské rakety ale dopadajú aj na civilné objekty, ako sú obytné domy. V sobotu pri takom útoku vo východekrajinskom Dnipre zomrelo viac ako 40 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok