V Tatranskej Lomnici zavedú nové bezpečnostné opatrenia proti náhodným stretnutiam turistov s medveďmi

ta3
17.1.2023 18:57

Nechcených stretnutí ľudí s medveďmi vo Vysokých Tatrách ubudne. Myslia si to na Ministerstve životného prostredia. V Tatranskej Lomnici zverejnili plán, ktorý by mal pomôcť eliminovať konfliktné situácie v intravilánoch

Lákadlom pre medvede je bezpochyby zle zabezpečený komunálny odpad. Na Ministerstve životného prostredia sa domnievajú, že nedávno postavené kontajnerové stojiská už vo Vysokých Tatrách znížili počet hlásení o výskyte medveďa 11-násobne.

"Medveď je mimoriadne bystré zviera a keď nenachádzal v meste Vysoké Tatry odpadky, keď ich nenachádzal na Štrbe, keď ich nenachádzal v ďalších obciach, tak sa znížil jeho záujem," povedal Ján Budaj (OĽANO), poverený minister životného prostredia. Primátor mesta Vysoké Tatry si myslí, že medveďe sa buď stiahli alebo odišli na iné miesto a bezpečnosť obyvateľov aj návštevníkov už nie je ohrozená.

V tomto roku pribudne v okrese Poprad ďalších 113 zabezpečených nádob na komunálny odpad a 116 zabezpečených kontajnerových stojísk. Vraj budú efektívnejšie, ako tie postavené v minulosti.
Z operačného programu kvalita životného prostredia ochranári nakúpia aj 29 elektrických ohradníkov na zabezpečenie včelstiev, fotopasce, termovíznu techniku a dokonca i spreje proti medveďom, ktoré budú k dispozícii turistom.

 “Všetko by malo byť zrealizované v tomto roku. Máme už vysúťaženého dodávateľa,”
povedal riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. "Musíme všetci spoločne niečo urobiť, aby sme tomu zabránili. Lebo naozaj medveď ide za odpadkami,” dodal starosta Štrby Michal Sýkora. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok