V Bielorusku súdia opozičnú líderku Cichanovskú. Pojednávanie začalo bez jej prítomnosti

ta3 ČTK
17.1.2023 16:06

V Minsku začal súd s bieloruskou opozičnou vodkyňou Svjatlanou Cichanovskou a štyrmi ďalšími opozičnými predákmi, ktorí sú obžalovaní okrem iného z vlastizrady, vytvorenia extrémistickej skupiny alebo sprisahania za účelom protiústavného prevzatia moci. Všetci obžalovaní sú v zahraničí, súdení sú v neprítomnosti, napísal server Zerkalo a dodal, že Cichanovská sa práve zúčastňuje Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose. USA v utorok voči Bielorusku prijali nové sankcie.

V Bielorusku súdia opozičnú líderku Cichanovskú. Pojednávanie začalo bez jej prítomnosti
AP Photo/Markus Schreiber

Štyridsaťročná Cichanovská, ktorá žije v litovskom exile, v predvečer súdu povedala, že proces pokladá za "frašku" a "osobnú pomstu" autoritárskeho vodcu Alexandra Lukašenka za to, že v roku 2020 otriasla jeho mocou. Bielorusko vtedy zachvátili masové protesty proti Lukašenkovi, ktorého úrady vyhlásili víťazom prezidentských volieb. Opozícia a Západ označili výsledok hlasovania za sfalšovaný a odmietli uznať legitimitu Lukašenka, ktorý vládne bývalej sovietskej republike skoro tri desaťročia.

Cichanovská, ktorá v prezidentských voľbách kandidovala namiesto svojho uväzneného manžela Sjarheja, zburcovala davy a vyvolala nádej na zmenu. Po voľbách bola ale donútená emigrovať a občianske protesty Lukašenkov režim brutálne potlačil. Represie proti opozícii pokračujú aj teraz. Podľa mimovládnej organizácie Vjasna je v Bielorusku v súčasnosti takmer 1500 politických väzňov.

Za jedného z nich je považovaný aj manžel Cichanovskej, ktorého bieloruský súd už v roku 2021 odsúdil na 18 rokov väzenia, keď ho uznal vinným z prípravy a organizácie hromadných nepokojov a podnecovania k sociálnej nenávisti. Sjarhej Cichanovski obvinenia odmietol, jeho žena verdikt označila za pomstu. Teraz proti Cichanovskemu bieloruské úrady vzniesli nové obvinenia z porušenia väzenských pravidiel.

Opozičná vodkyňa uviedla, že jej súdom stanovený právnik jej neodpovedal, keď ho kontaktovala, a netuší tak vôbec, ako ju bude zastupovať. "Neviem, ako dlho bude tento proces trvať, ale som si istá, že ma odsúdi na mnoho a mnoho rokov väzenia," dodala.

Ďalší z obžalovaných, bývalý minister kultúry Pavel Latuška, ktorý žije v exile vo Varšave a je členom exilovej vlády Cichanovskej, podľa štátnej agentúry Belta požiadal o zmenu úradmi stanoveného obhajcu, ale súd mu nevyhovel, hoci advokát so žiadosťou svojho klienta súhlasil.

Nejde o prvý prípad, keď sú v Bielorusku opozičníci súdení v neprítomnosti, poznamenal portál Naša Niva a pripomenul proces, ktorý sa skončil vynesením rozsudkov na 12 rokov odňatia slobody.

Kvôli tomuto aj ďalším "politicky motivovaným" súdom v utorok Washington zaviedol vízové obmedzenia pre 25 predstaviteľov bieloruského režimu. "Nebudeme sa prizerať, zatiaľ čo tento režim pokračuje v prenasledovaní a represiách voči pokojným demonštrantom, demokratickej opozícii, novinárom, odborárom, aktivistom, obrancom ľudských práv a obyčajným Bielorusom," zdôraznil americký minister zahraničia Antony Blinken.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok