Opatrovateľky v sociálnej stabilizačnej pasci

ta3/Anka Žitná
17.1.2023 15:21

Systém sociálnej starostlivosti na Slovensku nemotivuje ľudí, aby v ňom chceli pracovať. Udržať v ňom nedostatkový personál sa štát momentálne pokúša prostredníctvom vyplácania stabilizačných príspevkov. Experti upozorňujú, že bez zvyšovania platov sa zamestnanci, ktorí si nechajú príspevok vyplatiť, ostanú uväznení v stabilizačnej pasci.

tt_2.jpg
TA3

"Ak celý život pracujete za minimálnu mzdu, dôchodok budete mať okolo tristo eur. V zariadeniach s piatym a šiestym stupňom odkázanosti, kde sú ležiaci pacienti, žena - opatrovateľka denne zodvihne niekoľko ton. Ak si chce privyrobiť, môže si vziať ďalšiu službu a nenadvíha päť, ale šesť ton. Namiesto stabilizačného príspevku sme najprv mali zdvihnúť platy. Pretože zamestnanci v stabilizačnej pasci budú musieť zotrvať. Pri vysokých energiách budú musieť zariadenia šetriť, 50 až 60 percent v zariadeniach sociálnych služieb tvoria mzdové náklady. Na nich sa bude šetriť najľahšie," konštatuje expert Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík Martin Halás v relácii Tak takto?!

Viac o tom, ako by sa systém mal zmeniť, aby klient odkázaný na sociálne služby nebol jeho rukojemníkom, si vypočujte tu:

Témy: Slovensko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok