Djokovič sa vrátil víťazne. V 1. kole Australian Open nestratil ani set

ta3/TASR
17.1.2023 14:59

Srbský tenista Novak Djokovič sa vrátil víťazne na pôdu grandslamového turnaja Australian Open. Deväťnásobný melbournsky šampión zdolal v 1. kole v pozícii nasadenej štvorky Španiela Roberta Carballesa Baenu 6:3, 6:4, 6:0.

Djokovič vlani nemohol obhajovať titul v mužskom singli a z Austrálie ho deportovali pre porušenie pravidiel ohľadom koronavírusu. Srb nebol proti ochoreniu zaočkovaný a vakcínu dlhodobo odmieta. Vlani v novembri mu zrušili trojročný zákaz vstupu do krajiny. Riaditeľ Australian Open Craig Tiley pred štartom tohtoročného turnaja varoval fanúšikov pred prípadným pískaním a bučaním na srbského hráča. Diváci Djokoviča v aréne Roda Lavera privítali búrlivým potleskom a skandovaním "Nole".

V prvom sete čelil za stavu 2:2 trom brejkbalom, no dokázal otočiť z 0:40, v ďalšom geme prelomil podanie Španiela a prvý set získal vo svoj prospech. Djokovič mal navrch v dlhších výmenách od základnej čiary, lepšie returnoval. O osude druhého dejstva rozhodol Djokovičov brejk v siedmom geme. Tretí set bol už jasne v réžii favorita, ktorý po exhibičnom výkone uštedril súperovi "kanára".

Djokovič bol po úspešnom vstupe do turnaja nadšený. "Ďakujem, že ste tu zostali tak dlho a podporovali ma, o takomto prijatí sa mi ani nesnívalo. Som šťastný, že som späť v Austrálii, kde som dosiahol najväčšie úspechy v kariére. Aréna Roda Lavera je môj najobľúbenejší kurt na svete. Vždy, keď do nej vstúpim, zmocňujú sa ma neopísateľné pocity. Najradšej by som tu hral všetky zápasy večer. Som veľmi spokojný s predvedenou hrou, najmä v treťom sete. Nedal som súperovi príliš veľa šancí, podržalo ma podanie. Chcel by som vyjadriť lásku mojim rodičom. Keď tu boli naposledy, získal som v Melbourne titul. Dúfam, že mi opäť prinesú šťastie," uviedol Djokovič v pozápasovom rozhovore.

Úspechy ostatných hráčov

V jednom zo šlágrov druhého hracieho dňa zdolal päťnásobný finalista Brit Andy Murray Taliana Mattea Berrettiniho po päťsetovej dráme 6:3, 6:3, 4:6, 6:7 (7), 7:6 (10:6). Za stavu 4:5 v piatom dejstve odvrátil mečbal. V rozhodujúcom supertajbrejku si proti vlaňajšiemu semifinalistovi vybudoval náskok 4:0 a zápas už dotiahol do úspešného konca, mečbal premenil aj s pomocou pásky. 

"Som veľmi šťastný a hrdý. V uplynulých mesiacoch som na sebe tvrdo pracoval a toto je krásna odmena za drinu. Diváci vytvorili super atmosféru, bola to pre mňa veľká česť hrať na najväčšom melbournskom dvorci," uviedol Murray v prvom interview priamo na kurte. Berrettini po skorej rozlúčke s turnajom vypadne z elitnej svetovej dvadsiatky.

Nemcovi Alexandrovi Zverevovi vyšiel návrat na grandslamovú scénu po hororovom zranení, ktoré utrpel minulý rok v semifinále proti Španielovi Rafaelovi Nadalovi na Roland Garros. Olympijský šampión z Tokia v pozícii nasadenej dvanástky zdolal Peruánca Joana Pabla Varillasa po päťsetovej bitke 4:6, 6:1, 5:7, 7:6 (3), 6:4. 

Zverev vlani v júni opustil kurt Philippa Chatriera na invalidnom vozíku a následne sa podrobil operácii roztrhnutých väzov v pravom členku. Neštartoval ani na grandslamoch vo Wimbledone a na US Open. Plánoval sa vrátiť už v septembri v skupinovej fáze finálového turnaja Davisovho pohára, avšak pre veľkú bolesť svoj návrat odložil.

7Druhý nasadený Nór Casper Ruud si poradil s Čechom Tomášom Macháčom 6:3, 7:6 (5), 6:7 (5), 6:3. Rus Andrej Rubľov v úvodnom kole v pozícii nasadenej päťky vyradil melbournskeho finalistu z roku 2020 Rakúšana Dominica Thiema 6:3, 6:4, 6:2. Pre extrémne vysoké teploty na niekoľko hodín prerušili zápasy na vonkajších kurtoch. Na troch najväčších dvorcoch vrátane arény Roda Lavera sa hralo pod zatiahnutou strechou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok