Djokovič sa vrátil víťazne. V 1. kole Australian Open nestratil ani set

17.1.2023 14:59

Srbský tenista Novak Djokovič sa vrátil víťazne na pôdu grandslamového turnaja Australian Open. Deväťnásobný melbournsky šampión zdolal v 1. kole v pozícii nasadenej štvorky Španiela Roberta Carballesa Baenu 6:3, 6:4, 6:0.

Djokovič vlani nemohol obhajovať titul v mužskom singli a z Austrálie ho deportovali pre porušenie pravidiel ohľadom koronavírusu. Srb nebol proti ochoreniu zaočkovaný a vakcínu dlhodobo odmieta. Vlani v novembri mu zrušili trojročný zákaz vstupu do krajiny. Riaditeľ Australian Open Craig Tiley pred štartom tohtoročného turnaja varoval fanúšikov pred prípadným pískaním a bučaním na srbského hráča. Diváci Djokoviča v aréne Roda Lavera privítali búrlivým potleskom a skandovaním "Nole".

V prvom sete čelil za stavu 2:2 trom brejkbalom, no dokázal otočiť z 0:40, v ďalšom geme prelomil podanie Španiela a prvý set získal vo svoj prospech. Djokovič mal navrch v dlhších výmenách od základnej čiary, lepšie returnoval. O osude druhého dejstva rozhodol Djokovičov brejk v siedmom geme. Tretí set bol už jasne v réžii favorita, ktorý po exhibičnom výkone uštedril súperovi "kanára".

Djokovič bol po úspešnom vstupe do turnaja nadšený. "Ďakujem, že ste tu zostali tak dlho a podporovali ma, o takomto prijatí sa mi ani nesnívalo. Som šťastný, že som späť v Austrálii, kde som dosiahol najväčšie úspechy v kariére. Aréna Roda Lavera je môj najobľúbenejší kurt na svete. Vždy, keď do nej vstúpim, zmocňujú sa ma neopísateľné pocity. Najradšej by som tu hral všetky zápasy večer. Som veľmi spokojný s predvedenou hrou, najmä v treťom sete. Nedal som súperovi príliš veľa šancí, podržalo ma podanie. Chcel by som vyjadriť lásku mojim rodičom. Keď tu boli naposledy, získal som v Melbourne titul. Dúfam, že mi opäť prinesú šťastie," uviedol Djokovič v pozápasovom rozhovore.

Úspechy ostatných hráčov

V jednom zo šlágrov druhého hracieho dňa zdolal päťnásobný finalista Brit Andy Murray Taliana Mattea Berrettiniho po päťsetovej dráme 6:3, 6:3, 4:6, 6:7 (7), 7:6 (10:6). Za stavu 4:5 v piatom dejstve odvrátil mečbal. V rozhodujúcom supertajbrejku si proti vlaňajšiemu semifinalistovi vybudoval náskok 4:0 a zápas už dotiahol do úspešného konca, mečbal premenil aj s pomocou pásky. 

"Som veľmi šťastný a hrdý. V uplynulých mesiacoch som na sebe tvrdo pracoval a toto je krásna odmena za drinu. Diváci vytvorili super atmosféru, bola to pre mňa veľká česť hrať na najväčšom melbournskom dvorci," uviedol Murray v prvom interview priamo na kurte. Berrettini po skorej rozlúčke s turnajom vypadne z elitnej svetovej dvadsiatky.

Nemcovi Alexandrovi Zverevovi vyšiel návrat na grandslamovú scénu po hororovom zranení, ktoré utrpel minulý rok v semifinále proti Španielovi Rafaelovi Nadalovi na Roland Garros. Olympijský šampión z Tokia v pozícii nasadenej dvanástky zdolal Peruánca Joana Pabla Varillasa po päťsetovej bitke 4:6, 6:1, 5:7, 7:6 (3), 6:4. 

Zverev vlani v júni opustil kurt Philippa Chatriera na invalidnom vozíku a následne sa podrobil operácii roztrhnutých väzov v pravom členku. Neštartoval ani na grandslamoch vo Wimbledone a na US Open. Plánoval sa vrátiť už v septembri v skupinovej fáze finálového turnaja Davisovho pohára, avšak pre veľkú bolesť svoj návrat odložil.

7Druhý nasadený Nór Casper Ruud si poradil s Čechom Tomášom Macháčom 6:3, 7:6 (5), 6:7 (5), 6:3. Rus Andrej Rubľov v úvodnom kole v pozícii nasadenej päťky vyradil melbournskeho finalistu z roku 2020 Rakúšana Dominica Thiema 6:3, 6:4, 6:2. Pre extrémne vysoké teploty na niekoľko hodín prerušili zápasy na vonkajších kurtoch. Na troch najväčších dvorcoch vrátane arény Roda Lavera sa hralo pod zatiahnutou strechou.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok