Záchranári ukončili pátranie v sutinách domu v Dnipre, kde zahynulo 44 ľudí

ta3 čtk
17.1.2023 14:30

Záchranári v utorok po takmer 70 hodinách ukončili pátracie operácie v sutinách domu v ukrajinskom Dnipre, ktorý v sobotu zasiahla ruská raketa. Bilancia obetí je podľa ukrajinských úradov 45 mŕtvych, vrátane šiestich detí, uviedla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Ďalších osem desiatok ľudí je zranených. Z trosiek obytnej budovy sa podarilo zachrániť 39 ľudí. Kvôli svojim výrokom o práci ukrajinskej protivzdušnej obrany v súvislosti s útokom v utorok rezignoval poradca prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč.

"Pátracie a záchranné operácie na mieste raketového útoku v meste Dnipro boli k 17. januáru 13:00 (miestneho času, 12:00 SEČ) ukončené," uviedli záchranné zložky. Na odpratávaní trosiek a pátraní najprv po preživších a neskôr po obetiach sa v uplynulých dňoch podieľali stovky ľudí.

"Podľa aktuálnych informácií ruská raketa zabila 45 ľudí, vrátane šiestich detí," napísal na telegrame v podvečer šéf dnepropetrovskej oblastnej správy Valentyn Rezničenko, ktorý tiež zverejnil snímky zdevastovaného obytného bloku a hračiek či kvetín, ktoré na miesto prinášajú ľudia, aby si uctili pamiatku. Predchádzajúce informácie hovorili o 44 zabitých obyvateľoch zasiahnutého domu.

Ruská raketa, podľa Kyjeva typu Ch-22, zasiahla v sobotu deväťpodlažný dom so 16 vchodmi, v ktorom žilo okolo 1700 ľudí. Útok zničil cez 200 bytov, zabil 45 ľudí, vrátane šiestich detí, a zranil 79 ľudí, vrátane 16 detí. Zachrániť sa podarilo 39 ľudí, z toho šesť detí. Podľa serveru Hromadskej polície dostala hlásenie o 47 nezvestných, z ktorých bolo 23 nájdených mŕtvych. Štyria preživší sa podarilo identifikovať v nemocniciach alebo sa s nimi spojila rodina, o zvyšku nie sú správy.

Išlo o najsmrteľnejší útok na civilistov od začiatku októbra, keď Rusko začalo s pravidelným ostreľovaním ukrajinských miest a energetickej infraštruktúry, napísala agentúra Reuters. Kremeľ v pondelok odmietol, že by bol za útok zodpovedný, vinu podľa neho nesie ukrajinská protiletecká obrana. Odvolal sa pritom na "niektorých ukrajinských predstaviteľov". Vyjadril sa tak v sobotu práve Arestovyč, podľa ktorého strelu, ktorá následne dopadla na dom v Dnipre, zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana.

Ukrajinská armáda už v sobotu uviedla, že nedisponuje zbraňami, ktoré by dokázali zostreliť raketu typu Ch-22. To čiastočne potvrdil napríklad ruskojazyčný server BBC, podľa ktorého by mali so zostrelením Ch-22 problémy všetky moderné systémy, ktoré Západ doteraz Ukrajine poskytol. "Chcem ukázať príklad civilizovaného správania - urobíte zásadnú chybu, rezignujete," napísal na telegrame Arestovyč, ktorý zverejnil fotografiu rezignačného dokumentu. Už skôr sa za svoj komentár ospravedlnil s tým, že ho dostihla únava. BBC podotýka, že Arestovyčove výroky ohľadom Dnipra ruské médiá hojne citovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok