Ruský minister obrany Šojgu sa chystá zvýšiť počet vojakov na 1,5 milióna

ta3 čtk
17.1.2023 12:28

Ruský minister obrany Sergej Šojgu pri návšteve ruských vojsk bojujúcich na Ukrajine usporiadal poradu so svojimi námestníkmi a veliteľmi o zväčšení početného stavu ozbrojených síl na 1,5 milióna vojakov. Oznámili to dnes ruské médiá s odvolaním sa na ministerstvo obrany. Odhaduje sa, že Rusko má v súčasnosti asi milión až 1,15 milióna vojakov.

refb
TASR/AP

Analytici predpovedali, že neúspechy a straty vo vojne proti Ukrajine si vynútia zvýšiť početné stavy ruskej armády, aby sa Moskva s ešte väčšou prevahou pokúsila zlomiť ukrajinský odpor, ktorý trvá už 328 dní. Zvýšenie početného stavu má byť podľa ministerstva zladené s dodávkami zbraní a budovaním infraštruktúry na rozmiestnenie vojsk.

Ruské médiá koncom minulého augusta informovali, že prezident Vladimír Putin svojím výnosom stanovil, že k Novému roku má početný stav ozbrojených síl predstavovať 2,039 milióna ľudí, z čoho 1,15 milióna majú byť vojaci. Znamenalo to zväčšenie početného stavu o 137.000 osôb – a celé navýšenie mali tvoriť výlučne vojaci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok