Číňanov v roku 2022 ubudlo, India by sa tento rok mohla stať najľudnatejšou krajinou

ta3 čtk
17.1.2023 07:18

Čínska populácia sa v minulom roku prvýkrát za posledných šesť desaťročí zmenšila, ubudlo asi 850-tisíc ľudí. Informujú o tom agentúry Reuters a Kjódó s odvolaním sa na čínsky národný štatistický úrad. Úbytok v populácii zapríčinila historicky nízka pôrodnosť a najvyššia úmrtnosť od roku 1974. Experti Organizácie Spojených národov (OSN) predvídajú, že populácia Číny sa do roku 2050 zmenší o až 109 miliónov ľudí. India by sa už tento rok mala stať najľudnatejšou krajinou sveta, píšu agentúry.

Podľa novej štúdie koronavírus neunikol z laboratória. Prvým nakazeným bola predavačka z trhu
TASR/AP

V Číne teraz podľa národného štatistického úradu žije 1,411 miliardy ľudí po tom, čo v roku 2022 10,41 milióna ľudí zomrelo a narodilo sa 9,56 milióna detí. Úrad sčíta iba obyvateľov pevninskej Číny, teda bez Hongkongu, Macaa a Taiwanu.

Čína zaznamenala populačný úbytok naposledy v 60. rokoch minulého storočia v období politických i hospodárskych reforiem, takzvaného Veľkého skoku vpred, diktátora Mao Ce-tunga. Následkom hladomoru vtedy zomrelo najmenej 20 miliónov ľudí.

Agentúra Kjódó uvádza, že India sa už najľudnatejšou krajinou sveta stala, zatiaľ čo Reuters a AP s odvolaním sa na expertov predvídajú, že India s viac ako 1,4 miliardy ľudí prvé miesto zaujme v priebehu tohto roka.

Čínsky štatistický úrad dnes tiež informoval, že mužov je v Číne naďalej viac ako žien, a to 722,06 milióna ku 689,69 milióna. Príčinou toho je podľa agentúry AP čínska politika jedného dieťaťa, od ktorej Čína upustila v roku 2016. V krajine tiež rastie miera urbanizácie. V mestách teraz trvalo žije 920,71 milióna ľudí, teda 65,22 percent populácie.

Čínske úrady podľa AP nenaznačili, že by existovala súvislosť medzi populačným úbytkom a pandémiou choroby covid-19, ktorá sa z jedenásťmiliónového mesta Wu-chan v stredočínskej provincii Chu-pej rozšírila do celého sveta a podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) 6,7 milióna obetí.

"Čínska populácia sa začala zmenšovať o deväť až desať rokov skôr ako miestne úrady aj OSN predpokladali. To znamená, že čínska demografická kríza je ohromná... a čínska politika je postavená na chybných demografických dátach," reagoval na zverejnené dáta I Fu-sien , odborník na čínsku demografiu z Wisconsinskej univerzity v Madisone.

Národný štatistický úrad naopak vo vyhlásení uviedol, že ľudia by z populačného úbytku nemali mať obavy, pretože "celkové pokrytie pracovných síl stále prevyšuje dopyt", píše agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok