Japonci menia povojnovú ústavu, ktorá zakazuje armádu

SITA
31.1.2013 12:59

Japonský premiér Šinzo Abe oznámil vo štvrtok poslancom plány na zmenu povojnovej pacifistickej ústavy, ktorá zakazuje účasť Japonska v akejkoľvek vojne. Abe ešte pred decembrovými voľbami, ktoré ho vyniesli k moci, avizoval zmenu základného dokumentu, ktorý podľa neho znemožňuje efektívnu obranu krajiny.

Japonci menia povojnovú ústavu, ktorá zakazuje armádu
SITA

V prvom rade plánuje prepísať tie jej články, ktoré umožnia pružnejšiu novelizáciu celej ústavy. "Začnem s článkom 96," povedal dolnej komore parlamentu. Tento článok hovorí o potrebe dvojtretinovej väčšiny v oboch komorách parlamentu na prijatie ústavných zmien, ktoré potom musia schváliť občania v referende. Vládna koalícia má v parlamente dvojtretinovú väčšinu.

Abe by bol podľa vlastných slov rád, keby Japonsko mohlo mať klasickú armádu, ktorá je podľa súčasnej ústavy len "obrannou silou" a nesmie sa zúčastňovať na žiadnych ozbrojených konfliktoch. Prívrženci ústavy, ktorú Tokio prijalo po 2. svetovej vojne na nátlak víťazných mocností, tvrdia, že je poistkou proti extrémnemu militarizmu, aký krajina zažila v minulosti.

Podľa kritikov však ústava znemožňuje Japonsku brániť sa proti prípadným hrozbám. Najmä nacionalisti najčastejšie spomínajú militarizáciu Číny a územné spory s Pekingom o súostrovie v Čínskom mori a s Ruskom o Kurily. "Je nevyhnutné, aby sme posilnili bezpečnostné usporiadanie v záujme ochrany našich národných záujmov a zaistenia bezpečnosti našich občanov v tejto stále komplexnejšej medzinárodnej situácii," vyhlásil Abe.

Posledný prieskum verejnej mienky denníka Asahi a Univerzity v Tokiu ukazuje, že zmenu ústavy podporuje 50 percent voličov a 45 percent je za to, aby mala armáda právo zasahovať v konfliktoch. Zmenu ústavy podľa tohto prieskumu podporuje až 89 percent členov dolnej komory parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok