Poľsko sa nevzdáva. Premiér Morawiecki bude počas návštevy Berlína naďalej žiadať vojnové reparácie

ta3 TASR
16.1.2023 16:51

Poľský premiér Mateusz Morawiecki bude počas nadchádzajúcej návštevy Berlína žiadať reparácie za druhú svetovú vojnu aj napriek odmietavému postoju nemeckej vlády.

Poľsko sa nevzdáva. Premiér Morawiecki bude počas návštevy Berlína naďalej žiadať vojnové reparácie
TASR - Jakub Kotian

Morawiecki na vojenskom letisku vo Varšave v pondelok pred odletom do Berlína povedal, že ďalšie reparácie od Nemecka sú "zásadnou a dôležitou témou pre všetkých Poliakov".

O reparácie požiadala poľská vláda vlani v októbri. Šéf poľskej vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski vyčíslil škody, ktoré Poľsku spôsobilo nacistické Nemecko na 6,2 bilióna zlotých (viac než 1,3 bilióna eur).

Podľa Nemecka však bola táto záležitosť vyriešená v zmluve Dva plus štyri z roku 1990, ktorá bola jednou z podmienok znovuzjednotenia Nemecka. Berlín preto žiadosť o reparácie odmieta.

Morawiecki bude diskutovať s predstaviteľmi nemeckej vlády o pláne Poľska poskytnúť ukrajinskej armáde tanky nemeckej výroby Leopard 2, pretože Berlín musí každú dodávku nemeckých zbraní tretím stranám vopred schváliť. Poľský premiér verí, že Nemecko tento plán schváli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok