Ruskí oligarchovia zrejme vopred vedeli o dátume začiatku invázie. Tesne predtým prepisovali majetky

ta3 ČTK
16.1.2023 16:44

Ruskí oligarchovia pravdepodobne vopred vedeli o dátume invázie ruských vojsk na Ukrajinu a rýchlo prepisovali svoje aktíva na deti a obchodných partnerov, aby tento majetok uchránili pred očakávanými sankciami. Uvádza to správa agentúry FinCen, ktorá sa v rámci amerického ministerstva financií venuje boju proti finančným zločinom. Na dokument upozornila okrem iného ruská redakcia BBC a denník Ukrajinska pravda.

Ako je to s otravou ruského oligarchu? Hovorca Kremľa komentoval správy o Abramovičovi
TASR/AP

FinCen sa opiera o informácie o podozrivých operáciách s miliardami dolárov na účtoch a vo fondoch mnohých ruských boháčov. Agentúra však mená oligarchov neuvádza, ani konkrétne sumy, ktoré podľa nej previedli, aby ich uchránili pred sankciami.

Britský denník The Guardian nedávno s odvolaním sa na úniky informácií, ktoré sa redakcii dostali do rúk, podrobne popísal konanie miliardára Romana Abramoviča. Ten tri týždne pred vypuknutím vojny zreorganizoval desiatku kont v daňových rajoch, aby sa beneficientmi fondov s aktívami vo výške najmenej štyroch miliárd dolárov stalo sedem detí ruského miliardára, z ktorých najmladší má deväť rokov. Okrem bankových účtov ide aj o nehnuteľnosti, jachty a lietadlá.

Abramovičove kroky sa odohrávali v čase, keď západné krajiny varovali, že podnikateľov blízkych ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi neminú sankcie, pokiaľ ruské vojská vtrhnú na Ukrajinu. Správa FinCen upozorňuje, že rovnaké triky využilo niekoľko ruských oligarchov a predstaviteľov vládnucich elít, ale mená ďalších osôb doteraz neboli zverejnené, píše BBC na svojom webe.

Niektoré transakcie sa uskutočnili tesne pred zavedením amerických, európskych či britských sankcií proti ruským oligarchom, poznamenala Ukrajinska pravda s odvolaním sa na správu FinCen. Tá okrem iného opisuje prevod jednej z cyperských spoločností 24. februára, teda priamo v deň, keď Rusko rozpútalo vojnu proti Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok