Národy si odpustia a zabudnú. Ruský plyn sa do Európskej únie vráti, myslí si katarský minister

ta3 ČTK
16.1.2023 16:35

Snaha Európskej únie odmietať energetické komodity z Ruska nepotrvá večne. Ruský plyn sa do EÚ nakoniec vráti, národy si odpustia a zabudnú. Na víkendovej konferencii Atlantic Council Energy Forum v Abú Zabí to podľa serveru CNBC povedal katarský minister energetiky Saad Kaabí. EÚ začala ruské suroviny odmietať vlani krátko po invázii ruských vojsk na Ukrajinu.

Jamal pokračuje v reverznom móde, objem prepravovaného plynu prudko vzrástol
TASR/AP (ilu)

"Európania dnes hovoria, že neexistuje spôsob, ako sa vrátiť k nákupu ruského plynu," povedal katarský minister energetiky a zároveň generálny riaditeľ štátnej energetickej spoločnosti QatarEnergy. "Všetci máme to šťastie, že musíme vedieť zabúdať a odpúšťať. A ja si myslím, že sa veci časom urovnajú... oni sa z tej situácie poučia a pravdepodobne budú energiu čerpať z rozmanitejších zdrojov," pokračoval Kaabí.

Európa je dlhodobo najväčším odberateľom väčšiny ruských energetických komodít, hlavne zemného plynu. Krajiny Európskej únie dovoz energetických surovín z Ruska vlani výrazne obmedzili a po brutálnej ruskej invázii na Ukrajinu zaviedli sériu sankcií namierených proti Moskve. Invázia si už vyžiadala tisíce ľudských životov.

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom začiatkom tohto mesiaca uviedla, že vlani vyviezla do Švajčiarska a krajín EÚ zhruba o 55 percent zemného plynu menej. Zníženie dovozu Európe dramaticky zvýšilo náklady na energie. Zástupcovia odvetvia ťažby ropy a zemného plynu sa snažia zabezpečiť nové zdroje energie a podporiť alternatívne dodávky.

Napríklad Nemecko sa vlani v novembri s firmou QatarEnergy dohodlo na dodávkach až dvoch miliónov ton skvapalneného zemného plynu (LNG) ročne. Začať s nimi chce od roku 2026, trvať by mali po dobu najmenej 15 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok